A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie: Is It Any Wonder? – ritkasággyűjtemény-EP

2020. február 14., 11:12

A négy éve elhunyt David Bowie-tól a 2016-os Blackstar búcsúalbum és a Lazarus című musical már posztumusz megjelenésű dalai (When I Met You, No Plan, Killing A Little Time) óta még bőven kapunk ritkasággyűjteményeket és eltérő verziókat (mint a Never Let Me Down nagylemez 2018-as újrahangszerelt változata vagy a Space Oddityhez készült tavalyi új mix és klip). Most itt egy hatszámos új EP is a kilencvenes évek közepéről való kuriózumokkal.

A január eleje óta hetente érkező felvételekből mára összeállt Is It Any Wonder? című digitális EP-re nagyrészt olyan számok kerültek, melyeket Bowie a jungle/drum’n’bass ihletésű 1997-es Earthling albumának készítése és az az évi 50. születésnapi koncertjére való felkészülés idején rögzített: pár hetvenes évekbeli klasszikusának új verziói (The Man Who Sold The World, Stay) mellett a nyolcvanas-kilencvenes évtizedfordulón működő Tin Machine nevű rockzenekarának repertoárjából is átdolgozott szerzeményeket (I Can’t Read, Baby Universal), a Nuts pedig egy nagyrészt instrumentális kísérleti darab, ami megérdemelten maradt dobozban 1997-ben. A válogatást záró The Man Who Sold The World élő verziójának Brian Eno-féle mixe egy kicsivel korábbi, még 1995-ből való (az EP-n a dal másik verziója, mint az alcím is  jelzi, a 2020. április 18-án megjelenő ChangesNowBowie albumról származik, mely egy élőben felvett 1996-os BBC-rádiósession anyagát gyűjti egybe).

az I Can’t Read ’97-es verziója (mely nem azonos a szintén 1997-es Jégvihar filmzenelemezhez adott változattal) egy korabeli tévéközvetítéshez forgatott Tim Pope-videóval. . .

. . .és a teljes Is It Any Wonder? EP digitális kiadása:

The Man Who Sold The World (ChangesNowBowie Version)
I Can’t Read ’97
Stay ’97
Baby Universal ’97
Nuts
The Man Who Sold The World (Eno ‘Live’ Mix) (2020 Remaster)

.
összevetésként az eredeti verziók az 1991-es Baby Universal és 1989-es I Can’t Read című Tin Machine-dalokból:

.
az Is It Any Wonder? EP március 20-án megjelenő fizikai kiadására a ChangesNowBowie-val átfedést mutató The Man Who Sold The World verzió helyére a Fame-ből származtatott Fun című számnak egy mixe kerül majd:

FRISSÍTÉS: itt a fizikai kiadásra került Fun verzió a brit jungle/drum’n’bass DJ-producer Dillinja mixében.

.
borító és számlista a Record Store Day alkalmából április 18-án megjelenő másik új kiadványhoz, melyen a BBC rádió részére 1996-ban készített felvételek, régi dalok lecsupaszított verziói hallhatók:

David Bowie: ChangesNowBowie (2020)

01 “The Man Who Sold The World”
02 “The Supermen”
03 “Andy Warhol”
04 “Repetition”
05 “Lady Stardust”
06 “White Light White Heat” (The Velvet Underground-feldolgozás)
07 “Shopping For Girls”
08 “Quicksand”
09 “Aladdin Sane”

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59