A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie két dolgot imádott Goldie szerint: a kötögetést meg a drum‘n’basst

2022. május 30., 12:47

Persze David Bowie jóval több mindent imádott, mint csak ezt a két dolgot, de Goldie, aki 12 hétig osztozott vele egy lakókocsin, amikor 1999-ben együtt forgattak – és ez idő alatt rengeteget beszélgettek –, most, 2022-ben ezekre emlékszik vissza elsősorban. Az nme.com remek és játékos interjúsorozatában (Does Rock ‘N’ Roll Kill Braincells?!, ami kábé annyit tesz magyarul, hogy A rockandroll megöli az agysejteket?!) Goldie-t faggatták, többek között Bowie-ról.

A Does Rock ‘N’ Roll Kill Braincells?!-ben a múltról faggatják a különböző művészeket, de valójában arra kíváncsiak az NME munkatársai, hogy – mint arra az interjúsorozat címe is utal – ki mennyire pontosan emlékszik vissza arra, hogy mi minden történt vele az évtizedek során, vagyis hogy a rockandroll életforma mennyire viselte meg az agyukat, a memóriájukat. Nemrég a brit drum’n’bass aranyfogú királyát, Goldie-t faggatták.

Az egész interjú nagyon szórakoztató és sok érdekes dolog derül ki benne, de a legizgalmasabb talán pont az első kérdés és válasz. Goldie 1999-ben szerepet vállalt egy brit gengszterfilmben, melynek Everybody Loves Sunshine volt a címe, és amiben az egyik partnere David Bowie volt. A kérdés arra vonatkozott, hogy amikor elfogyott a pénz, Bowie mennyivel szállt be, hogy be tudják fejezni a forgatást. Goldie majdnem eltalálta a helyes választ: 40 ezer fontra emlékezett, ám Bowie „csak” 30 ezret adott.

De sokkal érdekesebb dolgokat is megosztott David Bowie-ról. Bár Goldie a filmet nem szerette, de a forgatást igen, mert 12 héten át osztozott Bowie-val ugyanazon a lakókocsin, és azt mondta, zseniális volt a vele való közös munka. Az aranyfogú eleve úgy tekintett rá, mint mentorára. Rengeteget beszélgettek, és a legfontosabb tanács, amit Bowie-tól kapott, az volt, hogy soha, semmiben, semmilyen körülmények között és senki kedvéért ne kössön kompromisszumot. Goldie pedig meg is fogadta az útmutatást. Beszélgetés közben – meg ráérő idejében is – Bowie állandóan kötögetett, amit nagyon szeretett, és a kedvence a horgolás volt.

Azt is mesélte róla, hogy amikor Bowie dolgozott az 1997-es Earthling albumán, őt is felkérte, hogy dolgozzanak együtt, de Goldie visszautasította. Tisztelet ide vagy oda, nem akart vele drum’n’basst készíteni. Pedig Bowie imádta a stílust, óriási hatással volt rá, nem véletlenül készített ő is dnb-ihletettségű nagylemezt. Rendszeresen lejárt a londoni Blue Note-ba, Goldie Metalheadz klubestjeire. A mai napig előtte van a kép, ahogy Bowie kint ül a lépcsőn, cigit sodor, és közben azt mondja neki: „olyan kibaszott jó ez, Goldie, az atmoszféra, a hangulat semmi máshoz nem hasonlítható”.