A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie: Let’s Dance – az 1982-es demóverzió a hangszerelő-producer Nile Rodgers gitárjátékával

2018. január 8., 9:14

Az amerikai funkgitáros-producer Nile Rodgers tavaly ősszel tette közzé a néhai George Michael felkérésére készített remixét a Fantasy című számból, és most egy másik 2016-ban elhunyt brit énekes egy szintén nyolcvanas évekbeli szerzeményéből is mutat egy speciális verziót: David Bowie a mai napon lenne 71 éves, és ennek örömére megkapjuk egyik legnagyobb slágerének, a Let’s Dance-nek eddig sosem hallott demóját 1982-ből.

Bowie 1982 decemberében hívta meg svájci otthonába a Chic diszkózenekar élén elhíresült Rodgerst, hogy megmutassa neki következő albumára szánt szerzeményeit, köztük a Let’s Dance akusztikus gitáros folkos balladaverzióját is, aminek a fekete gitáros javaslatára adtak ténylegesen táncolható, funkos hangszerelést (ahogy az is Nile Rodgers ötlete volt, hogy a számot rögtön a címadó refrén indítsa, amint az korábbi saját sikerszerzeményei, az I Want Your Love és Le Freak című Chic-slágerek vagy a Sister Sledge-féle We Are Family és Lost In Music esetében is bevált már).

Az új hangszerelést azon melegében fel is demózták a montreux-i Mountain stúdióban, sebtiben összetoborzott kísérőzenészekkel, akik közt ott volt basszistaként a török származású multiinstrumentalista Erdal Kızılçay (aki a nyolcvanas évek közepétől egy évtizeden át Bowie egyik fő zenei segédje lett), de a dobos és a másodgitáros nevét a kapkodásban elfelejtették felírni. A Let’s Dance 1983-as végső stúdióverziójában és az azonos című multiplatina sikeralbumon már Stevie Ray Vaughan szólógitározott, de a ma közzétett alábbi 1982-es demófelvételen még maga a hangszerelő-producer Nile Rogers viszi a prímet (és a végén hallhatjuk is, amint Bowie a “That’s it! Got it! Got it!” felkiáltással fejezi ki elégedettségét).

FRISSÍTÉS: a demóból 2018-ban készült radio edit, az elején Bowie viccelődése zenészeivel!

.
a Let’s Dance David Mallet-klipet kapó kislemezverziója és az albumra került teljes hosszúságú – hét és fél perces – változata 1983-ból:

Bowie és Rodgers a végleges stúdiófelvételen szólózó Stevie Ray Vaughan (1954–1990) társaságában:

Nile Rodgers egy 2015-ös előadásán elmeséli, hogyan született a dal. . .

. . . amit Chic nevű együttese élén is mindmáig játszik – itt például a Sidney-i Operaházban adott 2013-as koncertjükön nyomják:

SG Lewis feat. Robyn & Channel Tres: Impact – a brit producer, a svéd díva és az amerikai rapper diszkódala
aug. 6., 7:02
Beabadoobee: Sorry + Care – klipdalok a brit gitáros-énekesnő Fake It Flowers debütalbuma elé
aug. 5., 22:49
Kelly Lee Owens feat. John Cale: Corner Of My Sky – közös szám a Velvet Underground alapítójával
aug. 5., 9:44
Erlend Øye karanténalbuma a Whitest Boy Alive dobos-vokalistájával
aug. 4., 16:13