A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

David Bowie magángyűjteménye felrobbantotta a műkincspiacot

2016. november 14., 16:11

350 műtárgyat, az énekes műkincs kollekciójának több, mint felét árverezik el New York-ban. Az aukció eddigi állása szerint David Bowie gyűjtőként és befektetőként is kimagasló teljesítményt nyújtott. Az árverésen akadt olyan festmény, amely az eredeti vételárhoz képest közel hatezer százalékos hasznot hozott az örökösöknek.

basquiat-air-power-1984-930x1024

„Bowie zseniális történész volt, kutató, aki a múltba tekintett, hogy megértse a jelent s megjósolja a jövőt” – nyilatkozott a Rolling Stone-nak Beth Greenacre, a Bowie/Collector című árverés kurátora. A Sotheby aukciósház kétnapos, New York-i eseményén 350, David Bowie magángyűjteményéből származó műalkotást, javarészt festményeket árvereznek el.

A kalapács alá kerülő, többek közt Jean-Michel Basquiat, Frank Auerbach és Damien Hirst alkotásait is magába foglaló, impozáns készlet hivatalos adatok szerint a januárban elhunyt énekes teljes kollekciójának mindösszesen 65 százalékát teszi ki. Az már a képvásár első napján kiderült, hogy Bowie örökösei számára az évtizedek során vásárolt műtárgyak kiváló befektetésnek bizonyultak.

Jean-Michel Basquiat az énekes által 1995-ben 120 ezer dollárért vásárolt, Air Power című képe az aukciósház által becsült összeg közel háromszorosáért, 8,8 millió dollárért talált gazdára. Stílszerű, hogy Bowie a kép megvásárlása után nem egészen egy évvel tűnt fel az alkotó életét feldolgozó, Basquiat című filmben, a művészt mentoráló Andy Warhol szerepében. Az aukció felhozatalát az alábbi videón érdemes megcsodálni.