A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Death Cab For Cutie: Kintsugi – új album a válás(ok) után

2015. március 23., 14:32

Az amerikai indie rock egyik legnagyobb hatású zenekara, a Death Cab For Cutie a 2011-es legutóbbi album óta válságos időszakot vészelt át: a dalszerző-frontember Ben Gibbard elvált feleségétől (Zooey Deschaneltől), inkább szólóban és The Postal Service nevű másik együttesével dolgozott, míg a képen piros felsőben látható multiinstrumentalista-producertag Chris Walla tavaly bejelentette kilépését. A trióra fogyott DCFC most egy briliáns lemezzel nyit új fejezetet.

A Death Cab For Cutie 1997-ben a Washington állambeli Bellingham városában eredetileg a gitáros-billntyűs-énekes Gibbard szólóprojektjeként indult, majd hamar igazi zenekarrá alakult a szólógitáros-vokalista-producer Wallával és a basszista Nick Harmerrel, a dobosok sorában pedig végül a 2003-ban csatlakozott Jason McGerr lett a nyerő, akivel rögtön klasszikust alkottak: az az évi Transatlanticism album (melynek címadó száma a Sírhant művek egyik epizódjában is kulcsszerepet kapott) amerikai indie rock éllovasaivá, aranylemezes sztárzenekarrá tett őket. Nagykiadós szerződésük után ezt csak fokozták, a 2005-ös Plans már platina, a 2008-as Narrow Stairs pedig Billboard-listavezető lett.

dcfc2

A kísérletezőbb 2011-es Codes & Keys után a fájdalmas váláson átvergődő Gibbard 2012-ben szólólemezt adott ki, 2013-ban pedig egy óriási sikerű nosztalgiaturnéra feltámasztotta egy évtizeddel korábbi alkalmi sikerzenekarát, a Postal Service-t az elektronikus zenei producer Jimmy Tamborello (Dntel) és Jenny Lewis társaságában (hajdani albumuk, a 2003-as Give Up jubileumi újrakiadására rögzítettek pár új számot is).

2014 nyarán jött a meghökkentő hír, hogy a készülő új Death Cab For Cutie-lemezen 17 év óta először nem Walla a producer, hanem Rich Costey (Muse, Interpol stb.), sőt a zenekari hangzást meghatározó szólógitáros-billentyűs-vokalista a kilépését is bejelentette (a levele itt olvasható)! Az együttessel tavaly szeptemberben lépett fel utoljára, de a stúdiófelvételek rá eső részét még becsülettel befejezte, így még a nagy felállás teljes értékű lemezéről beszélhetünk, mely azonban már magának a válásnak is a dokumentuma (magukat a dalokat meg még nagyrészt Gibbard másik válása ihlette). A végeredmény azonban egy letisztultságában is briliáns DCFC-lemez, mely nem véletlenül kapta a japán Kintsugi címet az összetört kerámiák nemesfémmel még értékesebbé is tett helyreállításának művészetéről.

A március 30-án piacra kerülő új Death Cab For Cutie-album a mai NPR-premiernek köszönhetően itt már megjelenés előtt hallható:

FRISSÍTÉS: az album a YouTube-on dalonként is hallgatható!

1. „No Room In Frame”
2. „Black Sun”
3. „The Ghosts Of Beverly Drive”
4. „Little Wanderer”
5. „You’ve Haunted Me All My Life”
6. „Hold No Guns”
7. „Everything’s A Ceiling”
8. „Good Help (Is So Hard To Find)”
9. „El Dorado”
10. „Ingénue”
11. „Binary Sea”

a Black Sun élő előadása David Letterman műsorában és a dal akciófilmes videoklipje, melyben Ben Gibbard játssza a rendezőt:

.
a 2011-es Codes & Keys album egyik videója, az élő USTREAM-közvetítésben forgatott You’re A Tourist klip. . .

. . . és a 2008-as listavezető Narrow Stairs nagylemez nyolc és fél perces sikerdala, az I Will Possess Your Heart:

.
Ben Gibbard és Zooey Deschanel ezen a 2010-es fellépésen még házaspárként éneklik az I’ll Never Find Another You című dalt, melyet a Seekers nevű ausztrál együttes tett slágerré még 1965-ben:

Ladies and gentlemen, this song is for anyone in the audience who had their heart ripped out of their chest, thrown on the ground, and stomped on” – Ben Gibbard a Postal Service tavalyi visszatérő turnéján a Nothing Better című dalt énekli Jenny Lewis társaságában:

.
friss zenekarfotó a trióra fogyott Death Cab For Cutie-ról:

dcfc1

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39