A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Deva is esélyes, hogy megnyerje a feltörekvő művészeknek járó európai zenei díjat

2021. november 24., 12:44

November 22-én este kihirdették a Music Moves Europe Díj 2022-es jelöltjeit a Linecheck Fesztivál nyitórendezvényén, az olaszországi BASE Milanóban. A Music Moves Europe Díj az Európai Unió kortárs könnyűzenei díja, amelynek célja, hogy bemutassa a feltörekvő európai művészeket, és támogassa őket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében. Magyarországot Дeva képviseli a nemes versenyben. Szavazz rá!

Összesen tizenöt kiemelkedő művészt jelöltek a 2022-es Music Moves Europe Díjra. A jelöltek: Alina Pash (Ukrajna), Anna (Olaszország), Balkan Taksim (Románia), Blanks (Hollandia), Denise Chaila (Írország), Дeva (Magyarország), DORA (Spanyolország), Francis of Delirium (Luxemburg), Friedberg (Ausztria), JADA (Dánia), Ladaniva (Örményország), Meskerem Mees (Belgium), Mezerg (Franciaország), Nenny (Portugália), és Zoe Wees (Németország).

A zenerajongók Európa-szerte a Music Moves Europe Díj weboldalán szavaznak majd a Public Choice Award 2022 győztesének kiválasztására a Music Moves Europe díj oldalán. A legtöbb szavazatot kapott jelölt nyeri el a közönségdíjat. A tavalyi Public Choice Award győztes, Alyona Alyona ukrán hip-hop előadó ma már a 2022-es Music Moves Europe Díj zsűrijének tagja.

A még csak 21 éves Takács Dorina, művésznevén Дeva jelölésének értékét mutatja, hogy eddig korábban egyetlen magyar zenekart jelöltek a díjra annak történetében: 2020 elején a Harmed zenekar el is nyerte az elismerést. Дeva itthon is mindössze egy éve tört be a zenei köztudatba egyedi, a folkot és a modern elektronikus zenét ötvöző hangzásával: eddig csupán négy dala jelent meg a Zságer Balázs-féle Move Gently Records gondozásában, első albuma Csillag címmel pedig januárban, a díjátadónak otthont adó Eurosonic Fesztivál idejére jelenik meg – az album hazai bemutatója január 29-én lesz a Trafóban. Дeva az első pillanatoktól kezdve kiemelkedő helyen szerepel az exportképes magyar zenei produkciók listáján a HOTS Magyar Zenei Exportirodánál is.

A nemzetközi zsűri öt előadót választ majd ki győztesnek, és egy művész nyeri el a zsűri fődíját. A nyerteseket a Music Moves Europe Díj díjátadó ünnepségén hirdetik ki 2022. január 20-án, csütörtökön a hollandiai Groningenben, a Eurosonic Fesztiválon.

Nyereménycsomag

Az öt Music Moves Europe-díj nyertese egyenként 10 000 eurót kap. A zsűri nagydíjának nyertese 10 000 eurót és 5 000 euró értékű környezettudatos turné-utalványt kap. Mind a tizenöt jelöltet meghívják a Eurosonic Fesztivál és partnerei által szervezett üzleti oktatási napra, amely bemutatja a zeneipar bevált gyakorlatait; az élő szektort (Liveurope, Yourope és Live DMA), a lemezipart (IMPALA és Digital Music Europe), a Nemzetközi Zenemenedzserek Fórumát (IMMF) és az Európai Zenei Exportőrök Egyesületét (EMEE).

A díjról

A Music Moves Europe Díj az Európai Unió kortárs popzenei díja. A díj célja, hogy bemutassa a feltörekvő európai művészeket, és támogassa őket nemzetközi karrierjük elindításában és továbbfejlesztésében.

Ez a díj a European Border Breakers Awards (EBBA) és a Music Moves Europe Talent Award (MMETA) utódja, amelyet az Európai Unió 2004 óta oszt ki és támogat. A díj kifogástalan múltra tekint vissza, olyan művészeket díjaztak már vele, mint: Stromae, Adele, a Mumford and Sons, Dua Lipa, Rosalía, Meduza, Lous and the Yakuza, Inhaler és a tavalyi győztes Alyona Alyona. Ezen művészek mindegyike azóta a hírnév és a siker új szintjeit érték el a globális zeneiparban.

A Warpaint egy új meglepetés dallal ünnepli meg 20 éves fennállását
febr. 18., 9:14