A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Díjnyertes rendezővel dolgozott új kisfilmjén a Mongooz and the Magnet

2020. július 28., 22:13

A Mongooz and the Magnet ezúttal a tavaly novemberben megjelent people=people EP-jéhez nyúlt vissza, amelynek záródalához, a közel hatperces Then You című eposzhoz álmodott kisfilmet a díjnyertes rendező, Füzes Dániel. A videó ráadásul egy nagyon aktuális témát dolgoz fel: két fiatal srác történetét követhetjük végig, akik az elviselhetetlen iskolai bullying megtorlására készülnek.

Hosszú szünet után jelent meg tavaly ősszel a Mongooz and the Magnet új EP-je, ami Dani Castelar (Paolo Nutini, Jamie Cullum,  Snow Patrol) produceri segédletével új kapukat nyitott meg a zenekar számára, és a tagok elérkezettnek látták az időt arra, hogy egy igazán látványos kisfilmmel jelentkezzenek. A zenekar dobosa, Háló Geri egy rövidfilmvetítésen látta a díjnyertes Szokásjogot, ami annyira megtetszett neki, hogy azonnal felkeresték rendezőjét, Füzes Dánielt.

“Nem csináltunk még ilyet, de azt akartuk, hogy ez a projekt inkább egy kollaboráció legyen, egy kisfilm, amihez mi a zenét szolgáltatjuk. Ezért teljesen szabad kezet adtunk Daninak a koncepció kitalálásában, mert megbíztunk a munkájában” – mondta a különleges együttműködés hátteréről Magnus Maloy.

“Egyre több tehetséges művész van az országban, és egy kollaborációból sokat lehet tanulni egymástól. A végén ugyanaz a célunk, hogy valami értékeset hozzunk létre, amivel üzenetet küldünk a közönségnek” – tette hozzá Ian O’Sullivan.

Tehát tulajdonképpen nem is egy videoklipről beszélünk, hanem egy rövidfilmről, aminek kísérőzenéje a Then You című dal. A történet szerint két srác – a Remélem legközelebb sikerül meghalnod:) egyik főszereplője, Vajda Kristóf, illetve a szintén profi színész, Gulyás Ádám – együtt éli át, milyen az, amikor mindennapos megaláztatások érnek. Ádám karaktere ezt megelégeli, és egy iskolai lövöldözésben látja a kiutat. Dániel a koncepcióról így nyilatkozott:

“Azt éreztem, hogy a dalszöveg első számú jelentését nem tudnám klisé- és közhelymentesen megfogni. Jó pár szorongással teli hét után eszembe jutott egy régi ötletem, ami úgy éreztem, jól rímel a dalra és annak a szövegére.”

Dániel hosszú ideig élt Németországban, és abban az időben viszonylag gyakoriak voltak az iskolai lövöldözések. Volt egy eset, ami pár falunyira történt attól az iskolától, ahová akkoriban járt. Régóta foglalkoztatta a kérdés, hogyan jut el valaki lelkileg erre a pontra. Bár a kisfilmben a zenekar nem tűnik fel, a téma tőlük sem áll messze, hiszen 2009-ben, a pécsi ámokfutás idején már hazánkban éltek. Erre Ian a következőképp emlékszik vissza:

“Szerencsére Magyarországon ez nem mindennapos téma, viszont a mentális egészség igen. Mindig nehéz felnőni, de mostanában csak egyre nehezebb… Amikor ideköltöztem, az első évben történt a pécsi lövöldözés, amikor egy fiatal srác azt érezte, hogy az őt ért bántalmakra a fegyver a megoldás. Egy ember életét vesztette. Apukám 49 éve dolgozott pszichiáterként, és sokat beszélgettünk erről: hogy figyelnünk kell egymásra, és senkinek sem kell félnie attól, hogy segítséget kérjen.”

A Füzes Dániel és a Mongooz and the Magnet kollaborációjában készült izgalmas rövidfilm tehát egy nagyon komoly és aktuális problémára hívja fel a figyelmet profi színészek és lenyűgöző látványvilág segítségével.

A Mongooz and the Magnet a nemrégiben megjelent senorita című dal után most még visszakacsint a tavalyi EP anyagára, miközben teljes gőzerővel a jövőre koncentrálnak. Élőben Budapesten legközelebb augusztus 6-án a Pontoonon, egy ingyenes koncerten láthatjuk őket.

Mongooz and the Magnet – Then You:

Pontoon Facebook-esemény

New Level Empire a Talponállóban!
jan. 18., 16:24
Régen minden jobb volt – a 80-as évekbe repít vissza minket Quixotic első kisfilmje
jan. 18., 15:47