A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Discohen – diszkófeldolgozások Leonard Cohen stílusában

2016. május 19., 5:08

Ahogy Marc Collin francia producer a Nouvelle Vague-gal punk, posztpunk és new wave klasszikusokból (a Hollywood, mon amour albumon meg kommerszebb nyolcvanas évekbeli filmdalokból) készített női bossa nova és koktéldzsessz átiratokat, úgy a holland Discohen projekt Leonard Cohen jellegzetes stílusában, dörmögő hangján, női vokálokkal és spanyolgitárral kísérve dolgoz fel diszkóslágereket ugyanabból az 1976–1985 közti periódusból (Thelma Houston: Don’t Leave Me This Way, Rod Stewart: Do Ya Think I’m Sexy, Kiss: I Was Made For Lovin’ You, Rolling Stones: Miss You, Madonna: Like A Virgin stb.). A bizarr Discohen-album itt már megjelenés előtt meghallgatható.

Ha még emlékszünk, olyan Cohennel egykorú veterán énekesek is csináltak már szelídített szvinges feldolgozáslemezeket nem a saját stílusukba vágó metál- és rockszámokból, mint Pat Boone (In A Metal Mood: No More Mr. Nice Guy – 1997) vagy Paul Anka (Rock Swings – 2005), míg a másik oldalról morbid novelty példaként emlékezhetünk az Elvis Presley hangját utánozva más halott rocksztárok dalait éneklő észak-ír The Kingre is (Gravelands – 1998). A Discohen projekt ez utóbbinál azért ártalmatlanabb és viccesebb.

discohen-live

A Discohen mögött egy holland dalszerző-gitáros-énekes Teije Venema (The Virgin Army) és hangmérnök-producere, a multiinstrumentalista Pim van de Werken áll, akik az általuk válogatott és áthangszerelt anyagot egy vokalistanő, egy szaxofonosnő és egy spanyolgitáros bevonásával vették fel. Ami a Popular Positions albumcímet illeti, azt két igazi Cohen-lemez adta, az 1984-es Various Positions és a 2014-es Popular Problems (itt érdemes megjegyezni, hogy ez utóbbit az öreg kanadai dalnok épp Madonna nyolcvanas évekbeli fő zeneszerző-producerének, Patrick Leonardnak a támogatásával készítette).

a május 20-án megjelenő Discohen-album itt hallható:

FRISSÍTÉS: a lemez az együttes Bandcamp-oldalán is!

a feldolgozott dalok és az eredeti előadók:

1. Physical (Olivia Newton-John, 1981)
2. Do Ya Think I’m Sexy (Rod Stewart, 1978)
3. I Was Made For Lovin’ You (Kiss, 1979)
4. Don’t Leave Me This Way (Harold Melvin & The Blue Notes, 1975/Thelma Houston, 1976)
5. Hot Stuff (Diana Ross, 1979)
6. Miss You (The Rolling Stones, 1978)
7. Like A Virgin (Madonna, 1984)
8. Shoot Your Shot (Divine, 1983)
9. Ring My Bell (Anita Ward, 1979)

Discohen-album-lp

Discohen-albumback

.
az I Was Made For Lovin’ You videója februárból:

a Do Ya Think I’m Sexy? friss szöveges videója Google-képkeresővel kombinálva:

.
mutatóba itt van az énekes Teije Venema egy saját szerzeménye is, a Lose Your Life – The Virgin Army nevű szólóprojektjének címnélküli 2013-as debütáló EP-jéről, a videóban szerelmes pingvinekkel:

The Virgin Army: See You In December – egy vokalistanő társaságában adott lakáskoncerten, szintén 2013-ban:

.
ráadásként itt egy eredetijében is diszkós (pontosabba: eurodiszkós) alapú Leonard Cohen-szám, a First We Take Manhattan 1988-ból:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59