A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

DJ Shadow feat. Run The Jewels: Nobody Speak +FRISSÍTÉS: videoklip a közös dalhoz!

2016. április 15., 8:25

Az absztrakt hiphop kaliforniai hőse, DJ Shadow – akit 2010-es Sziget-fellépése után tavaly a Dürer Kertben is láthattunk Cut Chemist társaságában egy Afrika Bambaataalemezgyűjteményre épülő közös produkcióval – a 2011-es The Less You Know, The Better című legutóbbi albuma után öt évvel idén új stúdiólemezt ad ki: a június 24-én érkező The Mountain Will Fall anyagából múlt héten már közzétette a címadó számot, de most már a Run The Jewels hiphopduóval közös felvételt is meghallgathatjuk.

Az instrumentális absztrakt hiphopja révén triphop-előfutárként is jegyzett Shadow (született: Joshua Paul Davis, 1972) kereken húsz éve adta ki hangmintakavalkádra épülő Endtroducing… című klasszikus debütalbumát, melyet a 2002-es The Private Press után két kevésbé izgalmas, fókuszálatlanul eklektikus sorlemez (The Outsider – 2006, The Less You Know, The Better – 2011) követett, de új albumán már saját bevallása szerint a sample-alapú zenekészítéstől eltávolodva új módszerekkel dolgozott (még a német zongorista-komponista Nils Frahm társaságában is készített közös felvételeket).

Az előző két lemezhez hasonlóan persze a mostani The Mountain Will Fallra is kerültek vendégrapperek, és nem is akárkik: a két legnagyobb név a Run The Jewels fekete-fehér sikerpárosa, Killer Mike (Michael Render, 1975) és El-P (Jaime Meline, 1975), akik duójuk 2013-as címnélküli debütálása és a 2014 legjobb hiphop albumaként ünnepelt Run The Jewels 2 után már 3-as számú anyagukat készítik, de közben egy DJ Shadow-kollaborációt is örömmel bevállaltak. Érdekesség, hogy Shadow és El-P már két évtizede ismerik egymást, de csak most először dolgoztak együtt a stúdióban – és ez a Nobody Speak című szám lett az eredmény.

a karácsonykor közzétett Swerve című DJ Shadow-felvétel, mely a lemez iTunes-kiadásának bónusza lesz. . .

. . . és az új The Mountain Will Fall album április elején bemutatott címadó száma, mely az olasz Dario Baldan Bembo 1975-ös Prima Alba című számának nagyzenekari motívumait használja:

FRISSÍTÉS: az album címadó számához május 4-én űrhajós videoklip is érkezett!

.
FRISSÍTÉS 2: június elején a német Nils Frahmmal készített Bergschrund című számot is bemutatták a lemezről!

FRISSÍTÉS 3: június 14-én DJ Shadow és a Run The Jewels élőben is előadták Nobody Speak című közös dalukat Jimmy Fallon műsorában!

FRISSÍTÉS 4: a közös dalhoz augusztus 24-én klip is érkezett a korábban SBTRKT– és The Weeknd-videókat rendező Sam Pillingtől!

djshadow-run-vid1

.
az új album borítója és számlistája:

DJ Shadow: The Mountain Will Fall (2016)

1. The Mountain Will Fall
2. Nobody Speak (ft. Run The Jewels)
3. Three Ralphs
4. Bergschrund (ft. Nils Frahm)
5. The Sideshow (ft. Ernie Fresh)
6. Depth Charge
7. Mambo
8. Ashes to Oceans (ft. Matthew Halsall)
9. Pitter Patter (ft. G Jones & Bleep Bloop)
10. California
11. Ghost Town
12. Suicide Pact
+
13. Swerve (iTunes Bonus Track)

shadow-mountain

egy 2010-es DJ Shadow-interjú magyar nyelven itt olvasható.

.
ráadásként itt a Run The Jewels egy másik kollaborációja, az OutKast-rapper Big Boi és a Phantogram popduó közös Big Grams projektjének tavalyi debütlemezére készült Born To Shine című szám, mely március végén kapott az Adult Swim tévécsatornától egy szuper animációs duplaklipet a Run For Your Life című másik Big Grams-számmal párban:

Heartworms: A Comforting Notion – a brit gitáros-énekesnő első EP-je videoklipekkel
márc. 27., 7:58
The National: Eucalyptus – videoklip az új First Two Pages Of Frankenstein albumhoz
márc. 22., 18:29
Björk és Shygirl egymás dalait dolgozták át közös duettekké
márc. 22., 5:55
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59