A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dokumentumfilm Ben Stiller hajdani Capital Punishment zenekaráról és visszatérő koncertjéről

2019. július 2., 17:27

A tavalyi év egyik kisebb szenzációja volt, mikor a hollywoodi filmsztár Ben Stiller hajdani gimnáziumi együttesének, a nyolcvanas évek hajnalán New Yorkban működő no wave/posztpunk Capital Punishmentnek a néhány száz példányban megjelent 1982-es Roadkill nagylemeze bónuszdalokkal kibővítve digitális újrakiadást kapott, sőt az egykori tagok 35 év után friss felvételeket is készítettek egy új EP-hez. Idén egy visszatérő koncertet is adtak, most pedig itt a történetüket összefoglaló Pitchfork-dokumentumfilm is (melynek végén Stillerék egy 1985-ös rapdalát is hallhatjuk).

A punkos kezdetektől idővel indusztriál-experimentalista irányba mozduló Capital Punishment, azaz Halálbüntetés nevű együttes első és egyetlen albumán a 16 éves Ben Stiller dobolt és néha énekelt is (sőt producerként is fel volt tüntetve a neve a borítón), a fenti kép bal szélén látható Kriss Roebling volt a dalszerző-gitáros-énekes-frontember (belőle azóta dokumentumfilmes-történész lett), míg a jobb szélen látható szemüveges Peter Zusi gitározott, szintizett és vokálozott (ő ma már elismert szlavisztika professzor Londonban). A Roadkill nagylemez néhány számában basszistaként közreműködött Peter Swann barátjuk is (aki ma már magas rangú bíró Arizonában) – és ők négyen álltak össze újra, hogy az albumuk újrakiadását 2018 szeptemberében megjelentető Captured Tracks brooklyni független kiadó kérésére pár friss felvételt is rögzítsenek.

Az 1982-es album egyik számának 2018-as verziója (Confusion) mellé négy új dal is készült: Stiller és Roebling közös dzsemmelésének alapjaihoz Zusi és Swann is hozzátettek néhány zenei témát. Az így összeállt ötszámos új This Is Capital Punishment EP-jük a Record Store Day november végi Black Friday különkiadásához igazítva jelent meg vinyl formátumban, mindössze 1500 példányban, majd az anyagot decemberben digitális kiadásban is elérhetővé tették, idén február 7-én pedig több mint 35 évvel feloszlásuk után egy egyszeri visszatérő koncertet is adtak a New York-i Le Poisson Rouge klubban.

Minderről Roadkill: The Stories Of Capital Punishment címmel most egy 39 perces dokumentumfilm is készült, melynek végén slusszpoénként megtudjuk, hogy zenekaruk feloszlása után Ben Stiller és Peter Zusi egy rapprojektbe is belevágtak Sucker MC’s név alatt (az 1985 tájáról való Humble Lumberjack című számukból hallhatunk is zárásként egy részletet!), ám az akkoriban szintén a punk felől stílust váltó Beastie Boys befutásakor belátták, hogy nem kellene tovább erőltetniük a zenei karrierjüket.

.
Ben Stiller a zenekarról mesél tavaly novemberben Stephen Colbert tévéműsorában:

.
a decemberben digitális kiadásban is megjelent This Is Capital Punishment EP – egy régi dal új verziója után négy friss számmal:

az ötszámos visszatérő lemez borítója a latin Donec mors nos separaverit (Míg a halál el nem választ) címerfelirattal:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13