A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Dua Lipa – friss dalok Lana Del Rey menedzsmentjének sztárjelöltjétől

2015. november 1., 18:51

Pályakezdő énekesnőket bemutató sorozatunkban Ryn Weaver, Dotter, Seinabo Sey, Bea, Jetta, RÉN, Cléa Vincent, Sasha Siem, Indiana, Courtney Barnett, Marika Hackman, az Ibeyi ikrek, SOAK, Flo Morrissey, Tei Shi, Natali Felicia, Alessia Cara, Aurora, Kaya Stewart, Chagall, Kirsten Izer és Empress Of év után jöjjön a 20 éves londoni Dua Lipa, aki Lana Dey Rey menedzsmentjéhez szerződve Emile Haynie producerrel és Andrew Wyatt-tel készített nyári debütáló New Love klipdala után most hétvégén adta ki második kislemezét.

Ha Dua Lipa láttán eszünkbe jut Marina And The Diamonds és Fallulah is, nem véletlen: ez az alt hangú lány is balkáni gyökerekkel bír. Dua egy koszovói albán rockénekesnek, az ODA nevű zenekar frontemberének, Dukagjin Lipának a lánya, Londonban született, de Prishtinában nőtt fel és csak 15 éves kora óta él újra a brit fővárosban. A neves Sylvia Young Theatre School diákja volt, de a színésznő-modell ambíciók mellett dalszerző-énekesnői karrierre is vágyott: az első saját demóját 16 évesen készítette, és 17 évesen már brit tévénézők is hallhatták énekelni egy reklámfilmben, mely az ottani X-Faktor 2013-as évadát harangozta be.

dualipa-headphone

A gyerekkorában apja révén Bob Dylan-, Sting-, Radiohead- és Stereophonics-rocklemezeken nevelkedett, de a Destiny’s Child és társaik hatására a hiphop-soul-R&B vonalnak is rajongójává váló lány végül Lana Del Rey menedzsmentjéhez szerződve indulhatott a sztárság felé: a New Love című első kislemezdalát rögtön Emile Haynie (az első Lana Del Rey- és FKA Twigs-album producere) és a Miike Snow-frontember Andrew Wyatt társaságában készíthette (a klip augusztusi megjelenését tizenéves korának utolsó napjára, pont a 20. születésnapja elé időzítette).

dualipa-lana

A Lana-kontaktnak köszönhetően elég nagy hírverést kapó bombasztikus debütálás után most megérkezett a Be The One című második kislemezdala is, melynél a két dörzsölt amerikai profi után két fiatal londoni tehetség volt segítségére: a Digital Farm Animals név mögött megbújó elektronikus zenei producer Nick Gale, társszerzőként pedig a Pawws művésznéven dolgozó szintis-énekesnő Lucy Taylor. A 2016-ra várható első Dua Lipa-albumon a hírek szerint olyan további társszerzők és producerek is közreműködnek, mint Kid Harpoon (Jessie Ware, Florence + The Machine) vagy Greg Wells (Adele, Paloma Faith, Katy Perry, Mika stb.).

az augusztusi New Love a videoklippel és élőben akusztikus gitárkísérettel:

az október 30-án megjelent Be The One című második kislemezdal:

Dua 17 évesen, 2013-ban egy X-Faktor reklámban a Lost In Music című 1979-es Sister Sledge-slágert énekli:

az énekesnő legelső demója 16 éves korából, 2012-ből:

a Thinking ‘Bout You akusztikus gitáros demója idén júliusból:

két feldolgozás 2015 nyaráról, az I Know There’s Gonna Be (Good Times) című Jamie xx-slágerből és az Alessia Cara féle Here-ből:

a friss Be The One kislemezborító nagyban:

dualipa-be

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39