A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Eat Static feat. Robert Smith: In All Worlds – új dal a Cure vezérével

2015. augusztus 2., 23:49

A Cure énekesét, Robert Smith-t idén főleg kollaborációkban hallhatjuk: az Orbital-extag Paul Hartnoll februári 8:58 szólóalbuma után június közepén a Twilight Sad nevű skót indie rock zenekar dupla A-oldalas kislemezén szerepelt a There’s A Girl In The Corner című dal feldolgozásával, most pedig az Ozora fesztivál visszatérő vendégének számító angol Eat Static új albumán is közreműködik egy hatperces számban.

Az Orbitalhoz hasonlóan az Eat Static is a rave korszakban, a nyolcvanas évtized legvégén indult: az Orzic Tentacles pszichedelikus/space rock zenekar két tagja, a dobos-ritmusfelelős Merv Pepler és a billentyűs Joie Hinton alapította elektronikus zenei projektként (1994-ig párhuzamosan játszottak mindkét együttesben, de még a következő évtizedben is visszatértek egy időre anyazenekarukhoz). Hinton a 2008-as legutóbbi Eat Static-album megjelenésekor bejelentette visszavonulását, de a magára maradt Pepler most nyolc év után – a negyedszázados évfordulóra – új albummal állt elő, ráadásul rögtön duplával: a Dead Planet​ című első lemezre a táncosabb, tempósabb darabok kerültek, a ​Human Upgrade-re pedig az experimentálisabb downtempo textúrák.

eatstatic

A sokféle elektronikus zenei stílus felé kalandozó, de leginkább psytrance-ben utazó sci-fi rajongó, fellépésein gyakran idegen lénynek öltöző Merv a jubileumi albumra több vendéget is hívott (például rögtön a nyitó számba a legendás Gong-gitáros Steve Hillage-et és francia élettársát, Miquette Giraudy billentyűs-énekesnőt, vagyis az ő System 7 nevű ambient duójukat), de a leghíresebb név a Cure frontembere, aki az In All Worlds című közös dalban saját dalszövegét énekli és egy hathúros basszusgitárt is penget. Az Eat Static hivatalos Facebook-oldalán Merv Pepler így írt a Robert Smith-kollaborációról: „ő már régóta Static-rajongó, én meg már 1981 óta imádom a Cure-t, szóval számomra ÓRIÁSI dolog, hogy ez megtörténhetett . . . ő pedig CSODÁLATOS munkát végzett!”

a teljes Dead Planet​/​Human Upgrade dupla album:

az Ozora fesztivál közönsége az Eat Static produkciójára táncol 2014-ben:

mutatóba itt egy 2006-os fellépés, mikor még Joie Hinton is ott zenélt a tetovált karú Merv Pepler mellett:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39