A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Ebből az őrületből nincsen kijárat” – megjelent az Európa Kiadó új albuma, szombaton koncert a Muzikumban

2021. november 5., 23:29

Jó dolog mostanában Európa Kiadó rajongónak lenni: Menyhárt Jenő hazatérése óta a zenekar folyamatosan aktív, rendszeresen koncertezik, 2013 óta lemezeket ad ki, és most húsz év után először még videóklipet is készített – sőt mindjárt négyet. Az új, Love 2020 című album a múlt hét pénteken jelent meg, amelynek dalait nyilván előadják majd a szombat esti koncerten, a budapesti Muzikum Klubban. A Kiadó utána 19-én Zalaegerszegen, 20-án pedig Miskolcon lép fel. A „rendes” lemezbemutató koncert pedig december 23-án lesz az A38-on.

Amióta az Európa Kiadó igazgatója, Menyhárt Jenő hazatért Amerikából egy állandóan változó, igen csúnya szóval élve „projektjelleggel” működő zenekart igazgat. A Kiadó változó felállásban készíti lemezeit (Annak is, 2013, …valahol lenni, 2016, Nincs kontroll EP, 2018) és változó felállásban koncertezik, aminek nyilván megvan az előnye és a hátránya is, de az egyértelműen lejön, hogy Menyhárt Jenő arra törekszik, hogy zenekara mindig a lehető legjobb, legkiforrottabb és legizgalmasabb formáját hozza. Menyhárt Jenő mellett a Kiadó tagjai jelenleg Bujdosó János (gitár), Kálmán András (billentyűs hangszerek), Koroknay András (basszusgitás) és Gyenge Lajos (dob).

Love címmel először 1982-ben majd 1992-ben jelent meg az Európa Kiadónak albuma (Love ’82, Itt kísértünk – Love ’92), a mostaninak pedig azért Love 2020 a címe, mert még tavaly készült, csak aztán Nostradamus forgott egyet a sírjában, és Kínában elszabadult egy denevér. Vagy tobzoska.

2016. december 3. – A38 – fotó: Szűcs Barbara

A Love 2020, ami nem csak a régi Európa Kiadó felvételekhez képest szól jól, hanem szembeötlően vagy hát, fülbeötlően kurva jól szól, nem vadonatúj anyag: két új dalt tartalmaz és öt újragondolt, újrahangszerelt, átdolgozott számot, de egy rendes Európa Kiadó rajongónak, aki 30-40 éve hallgatja ezt a zenekart, mégsincs hiányérzete. Egyszerűen örömteli érzés az, hogy Menyhárt Jenő alkot, örömteli, hogy újra hallhatjuk a hangját, megnyilatkozásait a körülöttünk lévő világról és annak különböző szereplőiről, és hogy gyarapíthatjuk kedvenc sorainkat tőle. („Éjfél van, kezd felpörögni a buli, a kezemben pezsgő, a lábamban bugi” – Megáll az ész. „Üres szempárok kéretlenül, derűs álarcok mögül végigmérnek, hidegen; nincs olyan nap és nincs olyan éjjel, hogy ne fogna el a félelem.” „Nézek jobbra-balra, nem tudom, mi legyen, sebek nélkül innen nem jut ki senki sem” – Egyedül.) És ősrajongóknak külön öröm, hogy elkészült a negyven éve született Szabadíts meg című EK-klasszikus egy új változata is.

A Love 2020 szombaton a Muzikum Klubban már kapható lesz CD-n is.   

Menyhárt Jenő a hvg.hu-nak adott interjújában részletesen beszámol a lemez születéséről és az egyes dalokról, aki szeretné, itt elolvashatja, a lemezt pedig meghallgathatjátok itt. Tánc!

A négy új klipet itt nézheted meg:

Ez a város

Így vonulunk be

Egyedül

Mindenki egyenlő

A szombati koncert Facebook-eseményoldala.

Fotó: Szűcs Barbara

Link interjú Czutor Zoltánnal a ma esti Belmondo-koncert kapcsán
nov. 13., 18:39
Tényleg közeleg a világvége: Madonnának már a fejdíszét is cenzúrázzák
okt. 6., 17:24