Egy elrontott desszert sikertörténete
A konyhában nemcsak hogy szabad hibázni, de néha kell is. Erre ízHUSZÁR fordított szilvatorta receptje az egyik legjobb példa!
A népszerű ételekhez gyakran kapcsolódik egy-egy történet, talán éppen azért, hogy hírnevüket erősítse. A Tarte Tatin, avagy a fordított almatorta is ebbe a sorba tartozik. Az 1880-as években a Tatin nővérek örököltek egy fogadót Lamotte-Beuvronban. Stéphanie és Caroline szerencséjére a hely bővelkedett vendégekben. Emiatt a konyha is csúcsfokozaton pörgött, így történhetett meg, hogy a hagyományos francia almatortába szánt gyümölcs túl sokáig maradt a sparhelten, a párolt almából pedig kompót lett.
A nővérek nem rezeltek be, a tésztát gyorsan rádobták a karamellszószos almára, és az egészet, ahogy volt, bedugták a sütőbe. Kivétel után fejreállították, és így szolgálták fel a desszertet, a vendégek pedig természetesen imádták. Gyorsan felkerült az állandó étlapra, és nem is volt megállás a párizsi csúcsgasztronómiáig. Louis Vaudable a Maxim’s tulajdonosa ugyanis beleszeretett ebbe a különös almatortába, szinte elbűvölte őt ez a desszert. Saját bevallása szerint fiatalkorában a környéken vadászott, ahol is felfedezte ezt az aprócska hotelt, és annak mennyei desszertjét.
Olvasd tovább a sztorit itt!
A fordított szilvatorta receptjét itt találjátok!