A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy érzelmes és erőteljes fekete-fehér film a Houdinis új lemeze

2018. július 2., 20:38

Két évvel ezelőtt, 20 év szünet után tért vissza az első angol nyelven éneklő magyar zenekar, a Houdinis. Az együttes, amely a nyolcvanas évek végén először írt idehaza teljes egészében saját angol nyelvű számokból álló programot, és melynek tagjait később a szélesebb közönség a Heaven Street Sevenben ismerhette meg, most Black címmel adott ki új lemezt, amin magyar nyelvű dalok is szerepelnek.

A paksi The Houdinis a nyolcvanas évek végén alakult: az alapító tagok, a később a HS7-ben zenélő Orbán Gyula dobos és Balczer Gábor Cziba gitáros, valamint Gallyas Vilmos Giles basszusgitáros. Mellettük az évek során zenélt itt, többek közt, a quimbys Kiss Tibi és Varga Livius is. A zenekar 1995-ig működött, ekkor, nagyjából a HS7 indulásával egy időben, parkolópályára került az együttes, mely három évvel ezelőtt újra aktivizálta magát: két évvel ezelőtt – új tagokkal, Mihola Péter énekessel és Pintér Norbert gitárossal –  Ember (magyarul: parázs) címmel adott ki albumot.

Most pedig itt a folytatás, a Black című lemez, hét egyszerre mély és dinamikus új Houdinis-dallal. Az album Mihola Péter énekes szerint „két fokkal sötétebbre sikerült” a 2016-os nagylemezhez képest, mindemellett a frontember azt mondja, úgy érzi, sikerült szintet lépniük. A dalok a két gitáros, Balczer Gábor és Pintér Norbert ötleteiből, közös próbatermi zenélésből születtek, a szövegeket Mihola Péter írta. A produceri munkákat a HS7 és Quimby lemezeiről ismert német hangmérnök/producer, Bernhard Hahn végezte, a keverés és a produceri utómunka egyrészt Brucker Bence (AWS), másrészt a Jappan & Barnsz duó mágusa, Takács Zoltán Jappán (ex-HS7, Soerii & Poolek) keze munkáját dicséri.

Az új Houdinis-lemez mellé – ami már az összes digitális felületen elérhető, fizikai formában ősszel jelenik meg – elkészült az első klip is, melyet az egyébként mozgóképes szakember Mihola találta ki, rendezte és vágta.

A Houdinis július végén a FEZEN Fesztiválon koncertezik, szeptemberben pedig Budapesten mutatja be az új anyagot, ami egyébként itt meghallgatható:

Facebook

Címkék: , ,