A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy háború kellett ahhoz, hogy megszülessen végre egy új Pink Floyd szám

2022. április 8., 17:07

Az ukrán-orosz háború kirobbanása kellett ahhoz, hogy Dave Gilmour és a Pink Floyd olyan ihletet kapjon, hogy az 1994-es The Division Bell után végre készüljön egy teljesen új szám. A Hey Hey Rise Up című, az ukrán népet támogató dalban Andriy Khlyvnyuk az ukrán Boombox együttes frontembere működik közre.

Az egész úgy kezdődött, hogy a Boombox zenekar éppen amerikai turnén volt, amikor kitört a háború. Az énekes, Andriy Khlyvnyuk azonnal lemondta a további koncerteket, és hazautazott Ukrajnába, hogy harcoljon az orosz agresszió ellen. Nagyot ment aztán a közösségi médiában, amikor bejelentkezett az Instagramon a kijevi Szofijszkaja térről, ahol elénekelte a The Red Viburnum In The Meadow című első világháborús ukrán dalt. Ezt látta David Gilmour is, aki azonnal gitárt ragadott. Azt persze gyorsan tegyük hozzá, hogy volt még egy erős motivációja Gilmournak, történetesen az, hogy az egyik menye ukrán, és így az unokái is.

Az Instagramról Andriy Khlyvnyuk engedélyével kiollózott ének lett a Hey Hey Rise Up című új Pink Floyd szám fő motívuma, e körül épül fel a tipikus, elszállt Floyd-muzsika, a kórusrészeket pedig a szintén ukrán Veryovka népi kórus énekelte fel. A szám címe egyébként az ukrán dal utolsó sora is egyben. A március 30-án rögzített számból befolyó összes bevételt a jelen pillanatban a David Gilmour (gitár), Nick Mason (dob), Guy Pratt (basszus) és Nitin Sawhney (billentyű) felállásban játszó zenekar felajánlotta az Ukraine Humanitarian Relief nevű segélyszervezet számára. Titokban pedig reménykedünk benne, hogy egy új Pink Floyd lemezhez is kedvet kaptak a veterán zenészek, nemcsak a békéhez és a segítségnyújtáshoz.

Persze joggal merül fel a kérdés, hogy miért a The Division Bellre hivatkozunk vissza, amikor 2014-ben megjelent az Endless River című Pink Floyd album, amin csupa 90-es évekbeli, kiadatlan felvétel kapott helyet – meg a Louder Than Words című dal, aminek a szövege ugyan 2014-ben született, amikor a szám lemezre került, végleges verzióját is felvették, ám a zenei rész még a 90-es években született. Vagyis az a dal akkor új is volt, meg nem is, szemben a The Division Bell számaival, melyek a maguk idejében teljesen frissek voltak, akárcsak most a Hey Hey Rise Up.