A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

„Egy jó dal mindig derűs” – Szeder lemezbemutató az Akváriumban

2016. június 9., 8:48

Budapest sanzonváros, egy lemez dalait pedig lehet az örökkévalóságig csiszolgatni, csak nem érdemes – Szeder-Szabó Krisztina nyári délutánokhoz ír aláfestőzenét, melyhez örömöt, bánatot, súlyos eufóriát és pehely tragédiát is saját hétköznapjaiból kölcsönöz. Az énekesnő csütörtökön új albumát mutatja be az Akvárium Klubban.

szeder

Szeder-Szabó Krisztina szerint az őszinte történetmesélésnél semmi nem képes jobban megragadni a nagyérdemű figyelmét. A fiatal énekesnő orgánuma olyan, mintha őszi napégést kenegetnénk mézzel, így nem csoda, hogy hangja már olyan felvételeken hallható, mint az Ivan & The Parazol Mode Bizarre lemeze vagy Boggie tavaly az Eurovíziót is megjárt Wars for Nothing-ja.

Szeder 2014-ben megjelentette első albuma, A Hab Tetején című albuma már sugallta, most megjelenő Táncolj velem élet! pedig már fikarcnyi kétséget sem hagy affelől, az énekesnő valóban hisz a budapesti sanzonban. „A lényeg, hogy legyen lendületes, nem túl bonyolult, egy kis észrevehetetlen csavarral” – állítja Szeder, aki szerint egy albumot soha nem tekinthetünk egészen befejezettnek. „Úgy kell érezned, most már tényleg kihoztad a maximumot a dalokból és magadból is, ám közben érzékeny a határ. Igazából kifejező a mondás, miszerint ezt befejezni nem lehet, csak abbahagyni.”

Szeder zenejére saját bevallása szerint – „Egy jó dal mindig derűs” – mindig is nagy hatással volt Budapest, melynek részleteire, jelenségeire évek múltán is képes rá-rácsodálkozni. „Nagyon szeretem ezt a várost, szeretem felfedezni a különféle aspektusait, melyekből természetesen akár dalok is születhetnek és születnek is. Ilyen a későbbi, francia lemezemre kerülő Budapest vagy a Piaci sanzon is.”

Hiába a rengeteg együttműködés, vendégeskedés, az énekesnő mind a mai napig idegennek, karakteren kívül esőnek érzi a hazai zenészszakmán belüli helyezkedést. „Őszintén, nem nagyon érdekel. Számomra első helyen mindannyian emberek vagyunk.

Akikkel a zenészek közül jóban vagyok, velük akkor is barátkoznék, ha virágárusok lennének, azonban praktikumból nem szeretném kizárólag a szakmára szűkíteni az életem.” Szeder nem szégyelli, ha egy őt érő hatás visszaköszön a dalaiban, elvégre ez is csak a műfaji olvadást erősíti. „Olyan sokféle az élet, az érzelmek, a történetek, miért kéne magunkat lekorlátozni egy stílusra? Én azt csinálom, amiben hiszek.”

Szeder június 7-én mutatja be új albumát az Akvárium Klubban.