A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy Star Wars epizód magányos hőse, avagy táncelőadás galaktikus hóesésben

2015. január 22., 13:55

Fotós volt, dvd-ről tanult meg hip-hop-ot járni, aztán koreografált – és felrázta az egész világot. Hiroaki Umeda két, a vizualitás és a tánc határait elsöprő szólójával érkezik január 30-án és 31-én a Trafóba. Egyszemélyes táncoló tájképpé változik, galaktikus hóviharban szörfözik, miközben a közönség érzékeit maximálisan felborzolja.

Digitális képek, különleges effektek, a fény és a mozgás párbeszéde koncentrálódik a két produkcióban. Extrém vízió a jövőből. Japán egyik legizgalmasabb experimentális művésze két hipnotikus szólóval kábítja el a közönséget január végén. Sokat elárul Umeda munkájáról hitvallása: „Nem üzenetekben gondolkodom, érzeteket akarok a nézőknek közvetíteni.” (Hiroki Umeda)

Erő, világosság, sebesség és váratlan fénytörések bonyolult dizájnja a 2007-ben bemutatott Accumulated Layout. A táncmozdulatok összemosódnak a fényrajzzal: erőszakosan, iszonyú sebességgel, lágy derengésben vibrál a test, vagy mechanikus mozdulatok merevednek meg sugárzó világosságban. „A fény és a mozdulat kéz a kézben halad, és különböző stimulációs mintákat alkotnak” (Hiroki Umeda)

Accumulated Layout

Az idő haladtával fokozatosan felhalmozódnak a nézőkben a kitörölhetetlen képek.

A Holistic Strata mára már kultikussá vált előadás, vagy inkább kinetikus installáció – hiszen egyszerre hat minden érzékszervünkre. A feszes koreográfiában Umeda fényszemcsés mezőben, digitális képekre és különleges fény és hang effektekre mozog: belemerül a saját maga által teremtett világba. Hol galaktikus vízesés peremén egyensúlyozik, megpróbál talpon maradni, máskor úgy tűnik, mintha szörfözne az áramlással szemben . A rohangáló fényszemcséket a testén lévő szenzorral szabályozza. És ezt a világot nem fél kiterjeszteni a közönségre sem. A The Guardian szavaival élve ebben a produkcióban „…Umeda egyszerre a győztese és az áldozata egy magányos Star Wars-legenda epizódnak.” (Rosita Boisseau)

Hiroki Umeda fotográfiát tanult a japán Nihon egyetemen, majd viszonylag későn kezdett táncolni. Több workshopon és kurzuson vett részt, de nem találta elég gyümölcsözőnek ezt a munkát, így végül vett egy dvd-t és onnan sajátította el tánctudását. mindössze 23 évesen alapította meg S20 nevű társulatát, amiben már saját darabokat készített. Az előadások nagy sikereket söpörtek be a legrangosabb táncfesztiválokon (Rencontres Chorégraphiques Internationales (France), FIND Festival (Canada), Panorama dance festival (Brazil)).

A társulat a kezdetektől fogva vizuális és érzéki tapasztalatok határait kutatja, különleges produkciókat hoz létre. Az itt is látható Accumulated Layout című 2007-es produkció szintén több fesztiválon is bemutatkozott.

Holistic Strata

2010 óta installációsorozatokon dolgozik, amik az optikai illúzióra és a fizikai élményre koncentrálnak. Ennek a sorozatnak a része a Holistic Strata is, amit 2011-ben mutattak be Exposition EXIT at Maison des arts de Créteil-ben. A vizuális és fizikai érzékelés összekötéséért Prix Ars Electronica, Honorary Mention díjat nyert 2010-ben.

Hiroaki Umeda (JAP)
Accumulated Layout &Holistic Strata
2015. január 30-31. (péntek/szombat) 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Afterparty
Gryllus Ábris (yvein monq) és Sági Viktor (Vanis) kísérletező jammelése
2015.01.31. 21.00 Trafó Kávézó

Facebook-esemény