A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egy teljes 1980-as Talking Heads-koncert videofelvétele

2015. január 15., 9:08

David Byrne hajdani new wave zenekának, az alakulása 40. évfordulóját épp idén ünneplő Talking Headsnek a legjobb koncertfelállása 1980-81 fordulóján volt, mikor a korábban Frank Zappa és David Bowie mellett pengető (majd később King Crimson-frontemberré váló) Adrian Belew szólógitárossal játszották Brian Eno-kollaborációikat. Bizonyítékul itt egy teljes korabeli koncert!

Az első koncertjét a New York-i CBGB klubban 1975-ben még trióként adó, majd négytagú nagy felállását a Talking Heads: 77 debütalbum felvételeinek idejére elérő zenekar Brian Eno produceri felügyelte alatt három egyre komplexebb nagylemezt rögzített (More Songs About Buildings And Food – 1978, Fear Of Music – 1979, Remain In Light – 1980), és a legutóbbinak a turnéjára a törzsi hangzás eléréséhez már meg is kellett dupláznia koncertfelállását. A Talking Headsnek ebbe az afro-funk orkesztra verziójába bekerült többek között a George Clinton-féle Parliament/Funkadelic fekete billentyűvirtuóza, Bernie Worrell is, no meg egy 30 éves art-rock gitárfenomén is: Adrian Belew előtte 1977-78-ban Zappa, 1978-79-ben pedig Bowie mellett pengetett, majd Eno bevitte őt a Remain In Light stúdiómunkáiba is, így egyenes út vezetett a lemez turnéjára (ahonnan aztán egy év után már Robert Fripp happolta el és tette meg az újjáalakuló King Crimson frontemberévé).

talkingheads-belew

Bár a klasszikus Talking Heads-koncertfilmnek a Jonathan Demme által 1983 végén – akkoriban úttörőnek számító digitális technikával – leforgatott Stop Making Sense számít (ahol már az az évi Speaking In Tongues album sikerdalai, a Burning Down the House, a This Must Be The Place és a Girlfriend Is Better is elhangzanak), a legjobb élő felállást ezen a három évvel korábbi teljes koncertfelvételen láthatjuk (ha pár hónappal korábban készül, még Nona Hendryx is szerepelt volna rajta plusz vokalistanőként!).

A New Jersey állambeli Passaic városkában a Capitol Theatre már akkoriban fel volt szerelve a rendezvények rögzítésére alkalmas több kamerás videorendszerrel, és az 1980 november 4-én adott Talking Heads-koncertet is felvették. A fellépésről hivatalosan csak egy szám, a Crosseyed And Painless videofelvétele jelent meg a zenekar 2011-es retrospektív Chronology DVD-jén, de a Music Vault oldal lelkes archivistái 2014-re megtaláltak a teljes 80 perces anyagot, és már szeptember közepén feltöltötték egyenként az összes dalt a zenekarnak szentelt YouTube-csatornájukra, majd november közepén már az egybefüggő változatot is közzétették a rajongók nagy örömére. A legnagyobb zenei oldalak és blogok azonban furamód csak most januárban kezdték felfedezni – és mivel Magyarországon eddig még senki nem írt róla, hát most álljon itt is:

Talking Heads: live @ Capitol Theatre, Passaic, NJ, 11/4/80

0:00:00 – Psycho Killer
0:05:45 – Warning Sign
0:11:34 – Stay Hungry
0:15:25 – Cities
0:20:10 – I Zimbra
0:24:41 – Drugs
0:29:23 – Once In A Lifetime
0:35:11 – Animals
0:39:28 – Houses In Motion
0:45:56 – Born Under Punches (The Heat Goes On)
0:53:05 – Crosseyed And Painless
0:59:30 – Life During Wartime
1:04:56 – Take Me To The River
1:11:02 – The Great Curve

David Byrne – ének, gitár
Jerry Harrison – gitár, billentyűk, vokál
Tina Weymouth – basszusgitár, billentyűk, gitár, vokál
Chris Frantz – dobok, vokál

Adrian Belew – szólógitár, vokál
Bernie Worrell – billentyűk
Busta Cherry Jones – basszusgitár
Steve Scales – ütőhangszerek
Dollette McDonald – kolomp, vokál

.
ráadásként itt egy évvel korábbi Talking Heads-tévéfellépés a négytagú klasszikus felállásban, a soul énekes Al Green Take Me To The River című klasszikusának feldolgozásával és az Artists Only című saját dallal a Saturday Night Live műsorban:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39