A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egyenesen az utca durva oldaláról

2014. október 15., 16:22

Queens legsúlyosabb hiphopfigurái érkeznek Józsefváros kapujába a keleti partról: a rímbe szedett kemény szavak szupersztár nagymesterei a Corvintetőn (Blaha Lujza tér) lépnek fel október 23-án.

Ha valakikről biztos el lehet mondani, hogy nem a levegőbe beszélnek, akkor az Capone és Noreaga. Első lemezüket, az 1997-ben megjelent War Reportot nem is tudták közösen befejezni, mert Capone börtönbe vonult. Hogy ez mennyire ártott vagy használt az anyagnak, ma már nehéz megmondani, a többek között a Mobb Deep, Marley Marl és Tragedy Khadafi segítségével készült kőkemény underground nagylemez az év egyik legnagyobb sikere lett. Ezen szerepelt a queens-i duó LA, LA című száma is a keleti part – nyugati part viszálykodásból: ez válaszként született a Dogg Pound keleti partot savazó New York New York című kordokumentumára.

https://www.youtube.com/watch?v=IY1APzDNzh0

Amíg Capone ült, Noreaga egyedül is robbantott, igaz, különböző jogi viták miatt immár NORE néven (azóta már a PAPI nevet is fel-felveszi) adta ki első szólólemezét. A ‘98-as N.O.R.E. számos közreműködője közül a Neptunes a legfontosabb, és a munkakapcsolat máig megmaradt a CNN és a Pharrel WIlliams-Chad Hugo páros között.

https://www.youtube.com/watch?v=b5Y3JeO_p94

Capone és NORE második albuma, a Reunion 2000-ben jelent meg, ezen szerepelt a DJ Premierrel közös bomba, az Invincble. A lemeznek nem tett jót, hogy a megjelenését követően Capone ismét sittre került, pár évvel később pedig még hírhedtebb lett a duó: 2004-ben Lil’ Kim bandájával keveredtek kisebb lövöldözésbe New Yorkban, de végül szerencsére nem lett senkinek semmi baja.

A lemezek közben változatlanul jöttek, NORE szuperslágere, a 2002-es Nothin’ (ez is egy Neptunes-alap), például már a harmadik szólólemezén jött ki, és akkor még nem is említettük számos kalandját, melyeket a reggaeton világában tett. A duó a kétezres évek elejét a Def Jam kiadónál töltötte, de az itt készült nagylemezük végül csak mixtape formájában jött ki.

Azóta két CNN-album készült még, a 2006-os Channel 10 (Busta Rhymes, Premier, Alchemist a nagynevű mellékszereplők), és a 2010-es War Report 2, ami átmenetileg keretbe is foglalta a duó munkásságát, ezután ugyanis hivatalosan is a szólókarrierekre koncentráltak.Tavaly NORE bejelentette, hogy újra összeáll régi harcostársával, és bár azóta még nem adtak ki közös munkát, a Corvintető a közelmúlt hiphopindulói mellett a duó új cuccaiba is beleremeg majd.

https://www.youtube.com/watch?v=hRLAD3PaVZw

Címkék: ,