A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Egyszerre gyönyörűek és hátborzongatóak egy pap isteni sugallatra készített hangszerei

2016. július 22., 12:28

Ed Stilley a hetvenes évek végén állítása szerint egy álmot követően kezdett mindenféle előképzettség nélkül, talált hulladékból hangszereket gyártani, hogy azokat aztán gyermekeknek ajándékozza. Az elmúlt közel negyven évet a világtól elzárkózva töltő egykori tiszteletes hátborzongató gitárjait egy amerikai fényképész, Tim Hawley örökítette meg.

1979-ben az Arkansas-i Hogscald Hollow papja, Ed Stilley úgy érezte maga alá gyűrték a nehézségek, megtört, nem képes tovább élni. A kisváros tiszteletese egy töltött revolverrel az ölében aludt el, álmában pedig – állítása szerint – Isten szólt hozzá. A sugallat szerint megígérte Stilley-nek, gondoskodik róla és bajos ügyeiről, aki ennek fejében egyetlen, félreérthetetlen parancsot kapott: készítsen gitárokat, melyeket aztán gyerekeknek ajándékoz, ingyen s bérmentve. A tiszteles, amint felébredt úgy érezte, levették válláról a súlyt, így a pisztolyt örökre félrerakva elvonult a világtól és szaktudás, szerszámok és pénz híján, a vadonban épített bungallója közelében talált fából és hulladékból kezdett hangszereket gyártani.

Tim Hawley fotósként 2011-ben, egy helyi tévéműsorból értesült Stilley munkásságáról, aki ekkor már 32 éve gyártott primitív, vad és mégis, valahogy mégsem evilágról való gitárokat. Hawley hónapokon keresztül látogatta az immár nyolcvanas évei derekán járó papot, akivel kapcsolatuk barátsággá lett. Hawley hirdetőoldalak, hangszerboltok és a puszta szóbeszédre alapozva kutatott fel negyvenet, az évek során legyártott több, mint kétszáz hangszer közül.

Stilley szinte minden hangszerére az „Igaz hit, igaz világosság, legyen hited Istenben” jelszavak festi és saját bevallása szerint azért is kerülte a nyilvánosságot, mert munkája számára a hit próbája, mely nem tartozik senki másra, csak Istenre és őrá. Hawley a hagyományos fotókon kívül néhány hangszerről röntgenfelvételeket is készített, mivel a tiszteletes sok esetben fém tárgyakat, fűrészkorongokat, ágyrugókat épített a gitárok testébe, melyek a beszámolók szerint így játék közben roncsolt, oszcillált hangokat idéznek elő.

Hawley a nem mindennapi fényképeket most albumban rendezte össze. A Gifted: The Instruments of Ed Stelly című album az alábbi linken megrendelhető.