A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

EGYÜTTBULI, VICCESFOTÓ, BECKZOLI – Most megnézheted, amit az Anima még nem mutatott meg

2015. március 10., 18:53

Március 26-án az Akváriumban lép fel az Anima Sound System. Arra kell számítani, mint rendesen, meg annál sokkal többre: lemezbemutató és akusztik, minden más. Most megmutatjuk, amit nem láttál, így képben leszel ahhoz, amit eddig még nem hallottál. Fotók, Prieger Zsolt szavaival.

1

1.

Németh Gergővel majdnem 20 éve dolgozom együtt: komponálok, dj-zek, rádióműsort szerkesztek és beszélgetek vele az élet nagy kérdéseiről, vagy éppen meghatódva állok az esküvőjén.  Rengeteg közös élmény Dublintól Moszkváig, vagy legutóbb, amikor Londonban djj-ztünk, együtt mentünk el Turner kései festményeit bemutató tárlatra a Tate Britain-be, a Temze-partra. Amikor dj-zünk, mindegy hogy merre megyünk zeneileg. Berlinben egy színházi fesztiválon dubot játszottunk, de csináltunk már népzenei blokkot is, itt éppen a Balaton Soundon technózunk.

2

2.

Egy nagyon jó Anima-korszak képlenyomata, a We Strike ideje. Jeremy Thompson Londonból járt a próbákra és fellépésekre: roppant művelt és érzékeny személyiség, aki nálunk kezdett el énekelni az addigi mc-skedés mellett és után. Az első találkozásunkkor, a reptéren kijelentette: ő énekelni ugyan nem fog. Sok nagyszerű fesztiválon játszottunk együtt itthon és külföldön. Amikor a Sziget Nagyszínpadán őrjítette a közönséget, nagy haverságba került Iggy Poppal, aki nem éppen a bacsktage-barátságok nagy ápolója. Jeremy azóta szólópályán, nagyszerű new-soul-énekessá nőtte ki magát a londoni szcénában. Amikor pár éve Angliában játszottunk, ott állt az első sorban. Előttea földön másik nagy kedvencem, Kása Juli, aki Jeremyvel együtt énekelte a More Fire című dalunkat, azóta meg saját dalait énekli saját zenekarával, büszkék vagyunk rá. És noha nem dolgozunk együtt, nagyon jó barátok vagyunk.

3

3.

Tényleg, annyira jó barátokkal dolgozni, amikor fél szavakból is megértjük egymást. Ilyen Beck Zoli is, akit már az Anima korai éveiből ismerek, akkor indította a 30Y-t, aminek első demójával megkeresett Szombathelyen, beszéltünk fél órát. Mit is mondhatnék: én annyira nem bíztattam, pedig most nyomhatnám,  hogy én fedeztem fel őket. De nagyon nem így volt. Zoli viszont még abból a beszélgetésből is azt szűrte le a maga pozitív módján, hogy folytatniuk kell. Utána persze játszottak előttünk Pécsett, mi mutattuk be őket a PEK közönségének az ő hazai pályájukon. Azóta is töretlen a baráságunk, tudunk egymásról, drukkolunk egymásnak, és az új, Gravity and Grace című Anima-albumon írtunk is közös számot. Zoli hajnalban érkezett hozzám a felvételre, reggel 10-ig ittunk és világ megfejtettünk, röhögtünk és sírtunk egymás vállán, reggel meg jött Gergő, és megcsináltuk az Az is te vagy című dalt, aminek szövegét Zoli kábé rólam írta. A képen Zoli másnapos, de boldog fejjel, mellette duet-partnere , Fannika, akin azért látszik, hogy megaludta a maga 8 óráját.

4

4.

Szeretjük a szabadtéri helyeket, így a Parkot is, ahol ez a felvétel készült fellépés előtt. Szeretjük-szeretjük, de egymást meg még jobban, Fannival nemcsak apa-lány kapcsolatban vagyunk, hanem tesók is vagyunk, asszem. Össze vagyunk nőve. Együttnevetés, együttbuli, együttkomponálás, megy ez nekünk nagyon. Meg Fanni jóvoltából a szelfizés is.

5

5.

Ez az egyik legviccesebb fotó, amit találtam, Juci-anyu, Zsolti-apu és a gyerek-Fanni. Éppen a Tekerd forgatásán pihenünk egyet, és a családi felállás kb. úgy képzelhető el, hogy Juci volt a nagylány, Fanni a kislány a Prieger-családban, és milyen fura, hogy mindketten az Anima nagyszerű énekesnői voltak, illetve lettek. Az Anima nem átlagos zenekar, sosem akartam ilyet: sokkal inkább egy kreatív zenei és filozófiai műhely, ahol sok mindenki megfordul, sokat tapasztal, miközben mi is tanulunk tőlük, és közben születnek sorban a dalok és albumok. Jucival sok szép évet töltöttünk el a zenekarban, a magánéletben meg sülve-főve voltunk kb 5 évig. Lehet, hogyha nem vagyunk mindenben együtt, még mindig együtt dolgoznánk, ki tudja? Egy biztos: talán ideje lenne már egy Juci-Fanni-Anima-közös-éneklésnek.

6

6.

Sokat zenélünk együtt olyanokkal is, akik nem a zenekar tagjai, hanem olyan tehetséges emberek – mi több, világsztárok -, akiket becsülünk és ráadásul jó embernek is tartunk. Dolgoztunk együtt az Asian Dub Foundationnal, a Transglobal Undergrounddal, Terry Lee Brown Jr-ral, Heidi Levo-val, a Twin Peaks zenei rendezőjével, Kim Cascone-val, a De-Phazz-zel, Szűcs Krisztiánnal, Pálinkás Tamással, Hair-rel a Strong Deformity-ből, a Ridim Colonyval, Ferenczi Gyurival, a Fourtissimo angyali négyesével, de olyan ötletes és humoros billentyűssel, mint a PASO-s Benkő Dávid, még sohasem. Csodás, teltházas MUPA-s akusztikot csináltunk meg együtt és akkora haverok lettünk, hogy folytatjuk a közös munkát ezentúl is. Így természetesen Dávid is részt vesz a március 26-i Akváriumos Anima-koncerten.

7

7.

Kórussal viszonylag ritkán dolgozunk, ez a fotó éppen a VIVA Életműdíj átadása után készült, amikor a Tedd a napfényt be a számba című dalt előadtuk az Arénában.  A következő ilyen jellegű fellépés szintén az Akváriumban lesz június 6-án, amikor a Brain Bar elnevezésű nemzetközi rendezvényen nyomjuk egy gospel-kórussal és egy zsidó kántorral, aki ráadásul mindennek tetejébe még hölgy is.

8

8.

Szeretet és ragaszkodás van, az tuti. Apa és lánya a Switch Me On forgatásán, amit a tehetséges testvérpárossal, Kostil Lukával és Danilával csináltunk. A fotót pedig Gergő felesége, a tündéri Edit készítette.

9

9.

Talán a legelső fennmaradt Anima-zenekarfotó! A szombathelyi Bábszínházban készült, ahol Gergő apukája (a kép jobb szélén található Tamás) dolgozott. A kép bal oldalán az akkoriban mindig vicces kedvében található DJ Cadik látható, aki már a Shalom című lemezünkön is játszott. Úgy hoztuk ki a felvételekre a körmendi laktanyából, ahol sorkatonai szolgálatát töltötte. Középen (a szintén zenekaralapító Szabolcs öcsém mellett) a tündéri Bognár Szilvi, aki a 90-es évek közepén a „népzenés” Anima emblematikus figurája volt, ma pedig a haza elismert népdalosa. Megmaradt a jó kapcsolat, a kölcsönös tisztelet, ez teszi lehetővé, hogy szeptember 25-én ebben a felállásban adjuk elő az idén 20 éves Shalom című albumunkat az A38 hajón.

Anima Sound System, március 26
Akvárium Klub

Facebook-esemény

Címlapfotó: Nők Lapja Évszakok Magazin tavaszi szám (Prieger Zsolt, Prieger Fanni)