A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elárverezik a gitárt, ami híressé tette a Foo Fighterst

2022. augusztus 22., 16:07

Na jó, a zenekart persze nem konrkétan a Gretsch White Falcon nevű gitár tette híressé, csak Dave Grohl pont ezt használta a korai években, és például az áttörtést hozó The Colour and the Shape című második Foo Fighters-nagylemez dalaiban ezen a gitáron penget, illetve ezt a hangszert láthatjuk a Monkey Wrench videójában is.

A fehér színű Gretsch White Falcon gitár szeptember 7-én kerül kalapács alá, és előzetesen 30 000 fontra taksálják az árat, amennyiért a hangszer elkelhet. A gitárt Dave Grohl már használtan vette, méghozzá zenekari társától, Pat Smeartől, aki már a Foo Fighters előtt is együtt zenélt Dave Grohllal: a Nirvana turnégitárosa volt, és innen került át aztán a Foo Fightersbe.

A gitár mellett a tételek között szerepel egy olyan is, aminek szintén köze van a hangszerhez. Egy polaroid fotó, amit Pat Smear készített méghozzá Drew Barrymore-ról, aki épp az említett gitáron játszik.

A gitár látható a Monkey Wrench című klipben is. Ez volt az a kislemez, ami egyfelől meghozta a Foo Fighters számára az áttörést, másfelől pedig az idén márciusban tragikus hirtelenséggel elhunyt Taylor Hawkins dobos is itt szerepelt először.

A Foo Fighters szeptemberben tartja meg két, Taylor Hawkins előtt tisztelgő koncertjét is, előbb szeptember 3-án Londonban lépnek fel, majd Los Angelesben szeptember 27-én. Előbbi helyszínen olyan illusztris vendégek lépnek majd színpadra többek között, mint Liam Gallagher, Mark Ronson, Josh Homme, a Supergrass, Brian May és Roger Taylor, valamint Chrissie Hynde, míg LA-ben pedig Alanis Morissette, Miley Cyrus és a Red Hot Chili Peppers. Krist Novoselic, John Paul Jones, Pink és Nandi Bushell pedig mindkét koncerten ott lesz.