A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elátkozott emberből az afrikai zene pápája

2016. október 26., 20:09

Száműzetésben, szabadon – vehetnénk kölcsön a Dalai Láma regénybe foglalt gondolatait, melyek ugyancsak pontosan írják körbe, milyen körülmények játszottak közre abban, hogy Salif Keïta-nak szülőhelyétől távol, Párizsban sikerült megreformálnia a kortárs afrikai zenét. Az albinó énekes jövő héten, Budapesten prezentálja minden sebet begyógyító művészetét.

saifkeita

Afrika vadregényesebb területein finoman szólva nem szerencsés albinónak születni. A melanin-hiányos emberek testrészeiből előállított készítményeket a közhiedelem a mai napig súlyos betegségek gyógyírének, sőt: mivel afrodiziákumnak tekintik, vadásznak rájuk. Az 1949-ben, Maliban hófehér bőrrel születő Salif Keïta jóval barátságosabb fogadtatásban részesült szülőfalujában: a fiút mindössze elátkozottnak bélyegezték és száműzetésre kárhoztatták.

Keïta a hatvanas években, első ízben Bamakoban kezdett olyan zenekarokban énekelni, mint a Le Super Rail Band du Bamako és a Les Ambassadeurs. A zenész 1984-ben Párizsba tette át székhelyét, a francia főváros közönsége pedig zenei karrierjében is meghozta számára az áttörést. Afropop albumaival Keïta-nak sikerült új színt vinnie egy, már javában habzó divathullámba, egyben óhatatlan különválasztotta magát tulajdon zenei gyökereitől.

Az énekes az ezredforduló magasságában, Mali politikai stabilizálódásával, ha úgy tetszik, nyugati értelemben vett polgárosodásával párhuzamosan adta fel a párizsi levegőt, hogy hazatérvet az autentikus afrikai népzenében találja meg a saját hangját. Albumok sora, a Moffou, az M’Bemba vagy a La Différence főként hangszerelésükben kanyarodnak vissza a földközeli műfajokhoz, bebizonyítva, hogy a legöregebb kontinens tánczenéje valóban magában hordoz valami embernél hatalmasabbat.

 Saif Keïta november 3-án koncertezik a budapesti Művészetek Palotájában.