A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Éld át újra a Pearl Jam budapesti koncertjének élményét – Radio Grungery szombaton és vasárnap 5-től az Open Air Rádión

Pintér Miklós
2020. november 14., 14:31

A Pearl Jam eddig egyetlen budapesti fellépése 1996. november 17-én volt. A Grungery.hu főszerkesztőjének, Pintér Miklósnak első Radio Grungery adásában a zenekar BS-beli koncertjének pontos setlistjét hallgathatod meg szombaton és vasárnap délután 5-től. A műsorban eredeti budapesti koncertfelvételek is elhangzanak, így ha jó erősen behunyod a szemed, újraélheted az élményt. Aki akkor pedig még meg sem született, most átteheti magát egy párhuzamos univerzumba, a BS-be. Ebben segít a zene mellett Pintér Miklós írása is.

„Őrjöngő, zöldkabátos taszári IFOR-katonák meg pár ezer magyar Pearl Jam-rajongó. Ők voltak ott, a Pearl Jam negyedik lemezét (No Code) promotáló európai turné budapesti állomásán 1996. november 17-én, egy vasárnapi estén, a hajdani BS-ben. Egyáltalán nem volt teltház, sőt, a koncertszervező Multimédia az amerikai nagykövetség segítségével mentette a menthetőt: éppen itt állomásozó bőrnyakúakat hoztak konvojban, buszokkal Somogyból. A közönség tehát biztonságban érezhette magát, már leszámítva azokat, akik a küzdőtéren elől álltak, mert a koncert elején ott ment harc rendesen.

Az előzenekarként fellépő ikonikus, seattle-i punkbanda, a Fastbacks fellépésére senki nem volt kíváncsi, pedig Kim Warnickéknak sokan, sok mindent köszönhettek. Például náluk kezdett a szöszi tinédzser Duff McKagan dobosként (!), és még pár napos korában a Guns N’ Roses (vagy ahogyan a plakátokon szerepelt, Guns And Roses) is előttük lépett fel Los Angelesen kívül először, természetesen Seattle-ben.

Eddie Vedder nem sokat beszélt, de például a (fegyvertartás ellen érvelő) Glorified G előtt ki- vagy beszólt a fegyveres erőknek, a koncert végén pedig egyenként köszönte meg a résztvevőknek az eljövetelt. Konkrétan így: „We’d like to thank you right there, we’d like to thank you right there and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you and you, the other guy and you and that guy, that girl and you and you and everyone thank you and you and you and you and you and you and… all of you! Thanks a lot! We enjoyed our stay. See you next time!” Aki ott volt, nem felejti el, én sem, különösen azért, mert a második szám, a Corduroy alatt letaposott cipőm négy dallal később aztán meglett, így nem kellett a Keletibe mezítláb, zokniban elcsoszogni. Bár akkor az sem nagyon érdekelt volna. A legnagyobb dalok többsége elhangzott, különlegesség pedig az volt, hogy nálunk játszották el először élőben a Hail Hail maxi B-oldalán debütáló Black Red Yellow-t, ahogy Mose Allison Young Man Blues dalának feldolgozását is.

A koncertről sokáig nem volt se kép, se hang, aztán az elmaradt idei koncertek napján exkluzív videókkal kedveskedő Pearl Jam előásott egy felvételt a budapesti buliról. A rajongók megdöbbentek, örültek, hoppá, tényleg volt ilyen, és nem csak kollektív beültett emlékként létezett a buli a fejünkben.”

„Szóval, jóval több volt ez, mint egy egyszerű Pearl Jam koncert a nagyvilágban; szerettük, jó volt, hiányzik. Reméljük jövőre összejön a második is itt, Magyarországon.”

Ahogy a bevezetőben jeleztük, a műsorba beletettünk jó néhány eredeti koncertfelvételt, amik minősége természetesen nem a legjobb, de reméljük, nektek úgyanúgy hozzátesz majd az élményhez, mint nekünk, miközben ezeket a dalokat újrahallgattuk.

Az adást szombaton és vasárnap 5-től itt hallgathatod: Open Air Rádió –  Radio Grungery.

További info a koncertről: Grungery.hu

Szöveg: Pintér Miklós, Pritz Péter

Címlapfotó: Vértes György

Szerző: Pintér Miklós