A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elhunyt Jack Bruce, a Cream egykori basszusgitáros-énekese

2014. október 25., 18:29

71 éves korában elhunyt Jack Bruce, az egykori Cream együttes basszusgitáros-énekese, aki az Eric Captonnal és Ginger Bakerrel közös triójának feloszlása után 1969-tól szólópályára tért – legutolsó albuma épp idén tavasszal jelent meg.

Az 1943. május 14-én skóciai Bishopbriggsben született John Symon Asher Bruce már a Graham Bond Organisation nevű londoni rhythm & blues zenekarban is ott basszusgitározott a dobos Ginger Baker mellett, majd a John Mayall & The Bluesbreakershez csatlakozva a szólógitáros Eric Claptonnal is együtt játszott, és mikor Baker és Clapton közösen együttest alakítottak, Bruce-t is maguk mellé vették basszista-énekesnek. Az 1966 és 1968 között működő, pszichedelikus és hard rock felé kalandozó Cream, melyet a rocktörténelem első szupergruppjaként szokás emlegetni, rövid fennállása alatt négy stúdióalbumot jelentetett meg. A legendás trió később a Rock And Roll Hall Of Fame-be való 1993-as beiktatáskor is fellépett, majd 2005-ben is újra összeállt néhány koncert erejéig a Royal Albert Hallban és a Madison Square Gardenben.

Jack Bruce szólóban is termékeny volt, az 1969-es Songs For A Tailor után még 13 további sorlemeze jelent meg, a legutóbbi 2014 márciusában, Silver Rails címmel. A mai napon hunyt el suffolki otthonában, családja körében.

az 1969-es Songs For A Tailor szólólemez teljes anyaga:

egy 2014-es kisfilm az új Silver Rails album születéséről:

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47