A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Elhunyt Lemmy, a Motörhead vezére

2015. december 29., 3:08

70. születésnapja után alig négy nappal, december 28-án Los Angelesben elhunyt Lemmy, azaz Ian Fraser Kilmister, a Motörhead basszusgitáros-énekes vezére, a hard rock/heavy metal történetének egyik legfontosabb figurája, aki az elmúlt három évtizedben visszatérő vendég volt Magyarországon együttesével – legutoljára az idei VOLT Fesztiválon láthattunk és hallhattunk.

Lemmy halálát elsőként a Sirius/XM és Q104.3 (WAXQ) nevű New York-i rádióállomások műsorvezetője, Eddie Trunk jelentette be Twitter-oldalán (magyar idő szerint már 29-én, nem sokkal hajnali 1 után), de a hírt eleinte sokan tréfának gyanították, mivel december 28. a spanyol nyelvű latin-amerikai területeken annak a bolondozós napnak felel meg, ami nálunk az április 1.

lemmy-tweets

Lemmy halálhírét fél órával később a Motörhead hivatalos Facebook-oldalán is megerősítették, azzal a kiegészítéssel, hogy a veterán rockerrel a rák egy nagyon agresszív formája végzett.

lemmy-official

A közép-angliai Stoke-on-Trent városában 1945. december 24-én született Lemmy már tizenéves kora óta játszott különféle együttesekben, sőt egy ideig a Jimi Hendrix Experience roadja is volt. 1972-ben csatlakozott basszusgitáros-vokalistaként a Hawkwind nevű legendás space rock zenekarhoz, melynek még abban az évben ő énekelte fel a legnagyobb sikerdalát, a slágerlistán 3. helyig kapaszkodó Silver Machine-t, majd az együttes három stúdióalbumán (Doremi Fasol Latido – 1972, Hall Of The Mountain Grill – 1974, Warrior On The Edge Of Time – 1975) és egy nagy sikerű dupla koncertlemezén (Space Ritual – 1973) is szerepelt.

hawkwind

A szex+drogok+rock’n’roll életformát maximális hőfokon megélő Lemmyt 1975-ben rúgták ki a Hawkwindből, de utána hamar megalakította saját zenekarát, melyet előbb Bastard, majd a legutolsó Hawkwind-szerzeményének címe nyomán Motörhead névre keresztelt.

motorhead-phil2a

A frontember stílusmeghatározása szerint hangos rock’n’rollt játszó Motörhead a hard rock történetének egyik legnagyobb hatású zenekara lett, és négy évtized alatt 22 hivatalos stúdióalbumot jegyzett, melyek közül a legutolsó, a Bad Magic idén augusztus 28-án került piacra. A White Line Fever (Fehércsíkláz) című önéletrajzi könyvét 2002-ben megjelentető Lemmy egészségi állapota az utóbbi években egyre csak rosszabbodott, idén több Motörhead-fellépést kényszerült lemondani, vagy félbeszakítani (az utolsó koncertjét december 11-én adta Berlinben). Egyik leghíresebb zenésztársának, a Motörheadben 1975–1984 és 1987–1992 közt doboló (és a fenti triókép közepén látható) Phil „Philthy Animal” Taylornak a halála után alig másfél hónappal hunyt el.

lemmy70-2a

Lemmy utolsó publikus fotója, mely december 13-án a hollywoodi Whisky A Go Go klubban készült a 70. születésnapja alkalmából (az ünnepek miatt kicsit korábban) rendezett bulin, ahol olyan zenészhaverok köszöntötték fel, mint Slash, Duff McKagan, Matt Sorum és Gilby Clarke (ex-Guns N’ Roses), Charlie Benante és Scott Ian (Anthrax), Robert Trujillo (Metallica), Zakk Wylde (Black Label Society), Steve Jones (Sex Pistols), Billy Duffy (The Cult), Sebastian Bach (Skid Row), Nuno Bettencourt (Extreme), Whitfield Crane (Ugly Kid Joe), Billy Idol vagy Steve Vai.

lemmy-gogo2

.
a Killed By Death 1984-ből:

az Ace Of Spades az 1980-as videóval és a 2015-ös VOLT Fesztiválon:

az utolsó Motörhead-klip, a november közepén közzétett When The Sky Comes Looking For You:

.
ráadásként itt a Silver Machine című 1972-es Hawkwind-sláger is, a stúdióverzió egy koncertvideóra vágva:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39