A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Eljött A fényességek ideje

2016. április 28., 22:53

Minden idők legfiatalabb Booker-díjasa, az új-zélandi Eleanor Catton különleges regénnyel lepte meg a világ olvasóit: A fényességek történelmi fikció, misztikus asztrológiai útmutató, izgalmas bűnügyi nyomozás és érzékenyen megírt nagyregény.

Catton_A_fenyessegek

Eleanor Catton nemcsak fiatal korával keltett feltűnést a Nemzetközi Man Booker-díj elnyerésekor, hanem könyvének hosszával is: A fényességek az eddigi leghosszabb Booker-díjas regény, a magyar kiadás 944 oldal. A fordulatos, hömpölygő történet kerek százötven évvel ezelőtt, Hokitika városában játszódik. A főszereplő Walter Moody itt, az új-zélandi aranymezőkön próbálja ki szerencséjét, ám érkezésének viharos éjszakáján, a szigetek legtávolabbi csücskében egy szövevényes bűnügyre derül fény, és maga is belebonyolódik a megoldatlan rejtélyekbe. De vajon tisztában vannak-e azzal a tettesek és az áldozatok, hogy mindez csak éppen ennél a csillagállásnál történhetett meg éppen így?
A könyv szereplőit a szerző tudatosan a tizenkét csillagjegy és a rajtuk uralkodó hét égitest vázára építette, jellemük, cselekedeteik és egymásra hatásuk így a regény kezdetétől eleve elrendeltek. A szereplőkön túl a regény felépítése is több finom részletben utal csillagászati jelenségekre, például a fejezetek hossza a holdciklust utánozva a történet előrehaladtával egyre rövidül.
Egy sötét ügy és egy bravúros nyomozás… Mars, Vénusz és a többi bolygó képviselői a kaotikus, világvégi településen: miután elolvastuk ezt a csodálatos regényt, garantált, hogy a saját horoszkópunkra is más szemmel nézünk!
A fényességek Rakovszky Zsuzsa fordításában jelent meg az Európa Könyvkiadó gondozásában.