A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

EOB: Brasil – klip a Radiohead-gitáros Ed O’Brien első szólóalbuma elé

2019. december 5., 15:00

ARadiohead tagjai közül afrontemberThom Yorke, a gitáros-billentyűs Jonny Greenwood ésa dobosPhilip Selway után most az 51 éves gitáros-vokalista Ed O’Brien is kipróbálja magát szólóban. A már egy 2016-os rádióinterjúban is beígért első önálló albuma 2020 elejére várható EOB név alatt, de az októberben bemutatott Santa Teresa című instrumentálisambient kompozíció után most az első igaz dalt is hallhatjuk tőle.

O’Brien a Radiohead legutóbbi The King Of Limbs és A Moon Shaped Pool nagylemezei között 2012-2013 folyamán Brazíliában élt családjával, és szólóalbumának kompozícióit a vidéki életmód és természeti környezet, illetve a helyi karnelválok világa ihlette. A lemezt két jól ismert producer, Flood(U2, Depeche Mode, Nine Inch Nails, PJ Harvey stb.) ésCatherine Marks (Wolf Alice, The Wombats, The Big Moon stb.) segítségével rögzítette, a közreműködő vendégek közt pedig a már korábban is említett nevek (az Invisiblebrit elektro-soul-funk triót vezetőDave Okumugitáros, a basszistaNathan Eastés a dzsesszdobosOmar Hakim) mellett feltűnikLaura Marling, a Portishead-gitáros Adrian Utley, a Wilco-dobos Glenn Kotche és a Radiohead-basszusgitáros Colin Greenwood is.

A fenti illusztris közreműködői listáról Greenwood, Okumu, Hakim és a szintetizátoron játszó Flood szerepelnek az album első hivatalos kislemezdalában, a finom gitáros nyitány után táncos lüktetést és némi Depeche Mode-os hangulatot kapó Brasil című nyolc és fél perces számban is, melynek videoklipjét Janelle Monáe tavalyi Dirty Computer filmjének rendezője, Andrew Donoho forgatta.

.
borítókép a Brasil február 5-én megjelenő vinyl kislemezéhez, melynek az albumra fel nem kerülő Santa Teresa lesz a B-oldalas száma:

Ed O’Brien néhány napja közzétett levele első szólóanyagának születéséről:

.
egy 2001-es beszélgetésünk Ed O’Briennel ebben a Radiohead-interjúban olvasható:
http://est.hu/cikk/14305/szembenezni_bizonyos_bizonytalansagokkal__-_radiohead

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39