A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Eszeveszett plakátok a hatvanas évek legmegszállottabb gyűjtőjétől

2016. október 16., 19:36

Felix Dennis, a legendás brit underground magazin, az Oz szerkesztőjeként, szinte ösztöneitől vezérelve vált a hatvanas és hetvenes évek popkulturális és irodalmi őrzőjévé. A 2014-ben elhunyt publicista több tízezres könyvtára mellett pedig történetileh felbecsülhetetlen értékű posztergyűjteményt is hátra hagyott, melynek legszebb darabjai most bárkit szabadon beszippanthatnak.

A hatvanas és hetvenes évek szerencsés és kevésbé szerencsés túlélőinek emlékeiben a két évtized gyakran bizonytalan teret és időt átfogó, ezerszínű változatban él tovább. Még, ha ennek összes vetülete mind a mai napig nem is kristályosodott ki, annyi bizonyos, az emberiség történetében kevés kísérletezőbb, ugyanakkor művészetileg koherensebb időszakot különböztethetünk meg. Felix Dennis a londoni alternatív magazin, az Oz szerkesztőjeként a kezdetek kezdetétől az epicentrumban élvezhette az események sodrását, majd a hetvenes évek dúsgazdag publicistájává válva végre annak szentelhette erőforrásait, mire titkon mindig is vágyott: saját örömére archiválni a korát.

A Dangerous Minds információi szerint Dennis 2014-es halálát követően több, mint 23 ezer kötetes könyvtárat, esetenként egyetlen példányban létező, amerikai underground képregények garmadáját s mi ezesetben a legfontosabb, koncertplakátokból és poszterekből álló nem mindennapi, muzeális szériát hagyott hátra. Dennis vallotta, a korszak poszterei műalkotásnak számítottak, így ő maga is inkább művészek, mintsem koncertek, események után kutatva válogatta össze a képeket. A gyűjtő olyan alkotók munkáira tett szert, mint a szintén az Oz-tól indult Martin Shar, illetve Hapshash & the Coloured Coat, Victor Moscoso vagy épp Ivan Tyrrell.

Címkék: