A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

One More Yard – Sinéad O’Connor első világháborús dala Pink Floyd- és Rolling Stones-tagokkal

2018. október 26., 8:25

A Milestones című idei számát már Magda Davitt néven jegyző Sinéad O’Connor néhány napja jelentette be, hogy áttért az iszlám hitre (és ezentúl Shuhada’ lesz a neve), de muzulmán imára szólító énekének videója mellett a héten még eredeti nevén szerepel az Evamore projekt jótékonysági kislemezdalában – egy másik ír dalszerző-énekesnőnek, Imelda May-nek, továbbá a Rolling Stones-gitáros Ronnie Woodnak és a Pink Floyd-dobos Nick Masonnak a kíséretével. Az első világháború végének centenáriumára megjelenő EP-n Brian Eno és az ír színész Cillian Murphy is közreműködik.

Az Evamore projektet Sir Christopher Evans walesi biotechnológus professzor indította, aki több mint harmincezer 1914-1918 közti katonalevelet áttanulmányozva rádöbbent, hogy a barbár háborúba küldött ifjak és a rákkal küzdő fiatalok küzdelme mennyire hasonlatos. Az előbbiek egy évszázada leírt gondolatai által ihletett kortárs zeneművekkel az utóbbiakat támogató albumprojekt első kiadványa, a One More Yard című jótékonysági EP az első világháború végére emlékező ünnep, a Fegyveszünet napja előtti héten jelenik meg november 2-án, és bevételei a Cancer Awareness Trust számláját gazdagítják. A flandriai fronton elhunyt Michael Thomas Wall ír főhadnagy édesanyjának küldött leveleire épül az EP spoken word tétele is (melyet Brian Eno zenéjére Cillian Murphy olvas fel), illetve az a dal is, melyet Sinéad O’Connor énekel a veterán brit rocksztárok hangszeres kíséretével (a tudományos és vállalkozói munkája mellett hobbiból gitározgató 1957-es születésű Evans az ismeretségi köréből hívta Woodot és Masont, aki a kopasz ír énekesnőt kérte fel díszvendégnek, a felvétel producere pedig az ő hajdani férje, John Reynolds lett, míg Imelda May már régóta Sinéad jó barátnője).

A négyszámos One More Yard EP-hez, melynek címe a két hadsereg lövészárkai közt húzó senkiföldjén való alig egyméternyi térnyerésre utal, itt egy beharangozó videó. . .

. . .ez pedig az azonos című dal Sinéad O’Connor énekével és Imelda May vokáljával, Ronnie Wood és Nick Mason közreműködésével:

FRISSÍTÉS: videoklip a bővített verzióhoz, az első két és fél percben Brian Eno és Cillian Murphy levélszöveges tételével!

.
az EP borítója és számlistája:

Evamore: One More Yard (EP, 2018)

One More Yard (Complete)
One More Yard (feat. Sinéad O’Connor)
One More Yard Letter (feat. Cillian Murphy & Brian Eno)
One More Yard (Orchestral)

.
Sinéad O’Connor – azaz már Shuhada’ Davitt – egy másik friss felvétele az adzán (az imára hívó ének az iszlámban) előadásával:

FRISSÍTÉS: egy hónappal később az énekesnő a Shuhada’ Sadaqat nevet vette fel.


.
Sinéad O’Connor és Imelda May egy 2014-es tévéfellépésen az Every Night About This Time című 1950-es Fats Domino-dallal:

.
Nick Mason és Ronnie Wood már 2015-ben is zenéltek együtt egy jótékonysági kislemezen, a nepáli földrengés után a helyi gyerekeket támogató Save The Children (Look Into Your Heart) című számban a brit soul/R&B énekesnő Beverley Knight és Mick Jagger társaságában:

.
egy 2006-os budapesti interjú a Pink Floyd-dobos Nick Masonnal magyar nyelven itt olvasható

Gorillaz feat. Thundercat: Cracker Island – új kislemezdal
jún. 22., 19:14
Starcrawler: She Said – klipdalok az új albumról + az énekesnő szereplése Father John Misty videójában
jún. 18., 18:31
Röyksopp – dalok az idei Profound Mysteries album II-es számú folytatásáról
jún. 15., 17:54
Billie Eilish: TV – új dal ősbemutatója élőben + a teljes akusztikus Electronic Beats-koncert
jún. 8., 5:58