A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Father John Misty és Kristin Kontrol is beszállt a Trump-ellenes dalkampányba

2016. november 7., 20:24

Az amerikai elnökválasztás előtti utolsó hónapra időzített 30 Days, 30 Songs projekt Donald Trump-ellenes dalsorozatához a vártnál több előadó csatlakozott (köztük a Franz Ferdinand vagy az R.E.M. zenészei is), így idővel 40, majd 50 számra emelték a címbeli célkitűzést. Közben az akción kívül is érkeztek első vonalbeli protest songok (mint a Pussy Riot bombasztikus Make America Great Again klipje), a hétvégén pedig előállt egy-egy témába vágó felvétellel a Dum Dum Girls-vezércsaj Kristin Kontrol és Father John Misty is – az előbbi egy Beach Boys-klasszikust írt át, az utóbbi meg Tim Heidecker dalát dolgozta fel Trump magángépének kamikazévá váló pilótájáról.

A fenti fotón vigyorgó 1976-os születésű amerikai komikus Tim Heidecker (aki a Tim & Eric poénduó Eric Wareheim melletti másik tagja) seregnyi zenei produkcióval előállt már, idén például volt egy komoly dalszerző-előadói szólóalbuma is (In Glendale), de legutóbb épp Bob Dylan-paródiáinak sorát gyarapította, mikor pár hete a veterán dalnok irodalmi Nobel-díját egy dupla stílusgyakorlattal ünnepelte – egy viccdallal, rögtön két eltérő verzióban:

.
Heidecker szintén a SoundCloud-oldalán mutatta be Trump-dalát is: már áprilisban kitett egy A Note From Donald J. Trump’s Pilot című akusztikus gitáros szerzeményt, melyben a milliárdos republikánus elnökjelölt magánrepülőjének pilótájaként arról énekel, hogy bebiztosítja gyermekei jövőjét és öngyilkos akcióval földnek vezeti a gépet a kampánykörútját tartó Trumppal a fedélzetén.

Tim a dal zongorás balladává alakított végső változatát Trump’s Pilot címmel tegnap este mutatta be a 30 Days, 50 Songs sorozatban. . .

. . . a szakállas bárd Father John Misty pedig még az éjszaka folyamán közzétette saját feldolgozását belőle:

I am Donald Trump’s private pilot
I fly him everywhere
taxi him to his outdoor rallies
where he gives you all a scare

I’ve set up a fund for my children
you can donate to it online
cause when i’m gone
they should be protected
blaming them would be over the line

for when we take off for Cleveland
and clear the tri-state sprawl
i will find a field and i will take her down
screaming justice for you all

.
A Father John Misty-felvétel mellett a 30 Days… sorozaton kívüli másik fontos hétvégi anti-Trump protest song a Dum Dum Girls csajzenekar élén elhíresült Kristin Welcheztől jött, aki idén Kristin Kontrol néven kiadott szólóalbumával kezdett popkarriert, ám ezúttal egy New York-i pszichedelikus surf-pop/garázsrock zenekar, a Vandelles kíséri, melyben két női tag is játszik. A lányokat természetesen Trump puncimarkoló dicsekvése dühítette fel leginkább, és arra válaszul Don’t Grab My Pussy címmel írtak egy közös számot a Don’t Worry Baby című 1964-es Beach Boys-klasszikus dallamára („ne markold meg a puncim, az nem a tied, sosem volt az!”).

Hogy a gyűlölet teljes legyen, a zenekar Facebook-oldalán közzétett friss felvétel hallgatása közben az alábbi lejátszón egy olyan képet láthatunk, melyen nem az eredeti dalszerző Brian Wilson, hanem a Beach Boys nevet bitorló Mike Love pózol Trump mellett.

trump-mlove

.
Kristin Kontrol az ágyon és alatta a Vandelles tagsága:

kristinkontrol-bed

vandelles

.
a 30 Days… dalsorozat honlapja:
http://30days30songs.com
30days50songs

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35