A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Father John Misty-koncert Budapesten!

2018. május 2., 15:19

A saját neve alatt nyolc folkos nagylemezt megjelentető amerikai dalszerző-gitáros-énekes Joshua Tillman 2008-2012 közt a Fleet Foxes dobos-vokalistájaként is sikeres zenész volt, de kilépése után Father John Misty művésznéven indított második szólókarrierjével már igazi sztár lett: a 2015 legjobb albumaként ünnepelt I Love You, Honeybear óta kért már tőle dalt Beyoncé is (Hold Up) és Lady Gaga is (Come To Mama), a Lana Del Rey-féle Freak klipben pedig Jim Morrisonként szerepelt. A tavalyi Pure Comedy albumát alig egy évvel követő God’s Favorite Customer turnéjával idén november 14-én a budapesti Müpába is eljut.

Az 1981-es marylandi születésű J. Tillman szomorkás folkénekesként nem lett sikeres, de az indie-folk-rock Fleet Foxes tagjaként már belekóstolhatott a világhírbe, hogy aztán a zenekar 2011-es Helplessness Blues című második albumának turnéjáról lelépve 2012-ben teljesen új alapokra helyezze magát: a Father John Misty alteregó-művésznév mögött felszabadulva fanyar humorú szövegekre és hetvenes évekbeli Elton Johnhoz méltó barokk pop/szoft-rockra váltott. Rögtön az évi Fear Fun című pszichedelikus poplemeze is jó fogadtatást kapott, de a második Father John Misty-albumot, a destruktív/dekadens életvitele közben meglelt igaz szerelméről és házasságáról írt monumentális I Love You, Honeybeart már több zenei fórumon is az 2015-es év legjobb lemezeként méltatták.

A következő évben a szakállas dalnok már Beyoncé és Lady Gaga albumain is közreműködött egy-egy szám társszerzőjeként (a fenti csoportképen Gaga mellett Mark Ronson és Beck társaságában látható), hallható volt az Avalanches másfél évtized után elkészült visszatérő lemezén is, Lana Del Rey szintén 2016-os Freak klipjében pedig Jim Morrisont játszotta, sőt az ő egyik fellépése ihlette az énekesnő Coachella – Woodstock In My Mind című dalát is.

A 2017-es Father John Misty-nagylemez, a zongorás alapú Pure Comedy kevésbé harsány, inkább társadalomkritikus és politikus hangvételű, apokaliptikus víziójú anyag volt felkavaró videókkal (Pure Comedy, Two Wildly Different Perspectives, Total Entertainment Forever, Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution), de a Foxygen-tag Jonathan Rado társproduceri segédletével felvett idei God’s Favorite Customer album a személyességével inkább a 2015-ös csúcsmű párja lett („az igazi I Love You, Honeybear, de most cínizmus nélkül”), és elevenebb hangzásával is jó alapot ad ennek a karizmatiktus színpadi előadónak az új turnéjához – és első magyarországi koncertjéhez, november 14-én a Müpában, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

.
a nagyrészt egy hotelszobában megszállva írt új God’s Favorite Customer albumról itt a szerző saját polgári nevét dalba foglaló Mr. Tillman múlt heti rémálomklipje. . .

. . .és élő előadása egy márciusi svéd tévéműsorban:

Father John Misty a Ride című 2012-es Lana Del Rey-sláger feldolgozásával április 23-én az ASCAP amerikai szerzői jogvédő társaság Beverly Hills-i gáláján, ahol ő adta át az énekesnőnek a Global Impact kategóriban nyert díját:

a 2017-es Pure Comedy albumhoz forgatott utolsó videója, a Leaving LA című 13 perces dalhoz:

a 2015-ös I Love You Honeybear sikerlemez címadó számának morbid kisfilmjében haldoklóként:

az első Father John Misty-klipdalban, a 2012-es Nancy From Now Onban dominaszerepet játszó lányt aztán feleségül is vette:

2009-ben még J. Tillmanként gitározza és énekli First Born című szerezeményét egy párizsi kocsmában:

.
ráadásként egy közreműködés gitáros-vokalistaként Beck mögött egy 2014-es Saturday Night Live fellépésen:

.
a budapesti Father John Misty-koncertre jegyárusítás május  8-tól itt a Müpa oldalán:
http://mupa.hu/en/program/world-music-jazz-popular-music/father-john-misty-2018-11-14_20-00-bela-bartok-national-concert-hall

.
Az őszi európai turné előzenekari posztján a Los Angeles-i folkos dalszerző-gitáros-énekesnő Bedouine (az örmény szülőktől a szíriai Aleppóban született, majd Szaúd-Arábia értintésével az Egyesült Államokba került Azniv Korkejian) mutatja be tavaly megjelent címnélküli első albumát, és neve a budapesti koncert Father John Misty-menedzsment által kreált Facebook-eseményoldalán is szerepel, de hogy tényleg fellép-e a Müpában, azt magyar szervezői részről egyelőre még nem erősítették meg. (FRISSÍTÉS: egy nappal később Bedouine neve eltűnt az eseményoldalról, és hivatalossá vált, hogy nem lesz előzenekari produkció a budapesti turnéállomáson.)

a teljes 2017-es Bedouine-debütalbum:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39