A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Februárban jelenik meg a Lanou új albuma, addig pedig itt az új kislemez, a Madaram, szállj

2023. január 24., 21:38

A Lanou – saját meghatározásuk szerint – love folkban utazik, és egy olyan zenekar, amely otthonosan mozog a folk, a pop és a világzene határain. Az angol és magyar nyelvű saját dalok mellett népdalfeldolgozások is megjelennek az együttes repertoárjában. A Lanou zenei világa tiszta, mély, szabad repülés – ezzel együtt bátran kísérletező, így szólalhat meg egymás után egy koncerten stoner rock beütésű citeraszóló, vagy trip hop hatásokkal átszőtt népdalfeldolgozás. Február 14-én jelenik meg második albumuk Erdeim címmel, amelyről a soron következő kislemez a Madaram, szállj a napokban jött ki.

A Lanou 2017 decembere óta létezik, azóta sikeres koncerteket adott Budapesten (pl. A38, Szimpla kert), meghívott fellépője volt számos fesztiválnak (Művészetek Völgye, Ozora, Campus fesztivál, Ördögkatlan fesztivál), valamint 2020-ban bekerült a Szimpla Lemming tehetséggondozó programba. Tagjai. Tóth Eszter (ének, citera, ír bouzouki, gitár, zongora), Simon Gyuri (elektromos gitár), Öllős Dávid (basszusgitár) és Papp Gergő (dob).

A zenekar első szerzői kiadású nagylemeze Fellegek (Of Clouds) címmel jelent meg 2020 novemberében Lantos Zoltán (hegedű) és Táborszky Bence (trombita) közreműködésével.

A Lanou a 2021-es Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűri díjának, valamint a 2021-es Öröm a Zene tehetséggondozó országos nagydöntőjének nyertese, ezáltal a 2021/22-es Hangfoglaló Program induló zenekari programjának támogatott zenekara. 2022 áprilisában a Budapest Ritmo nemzetközi világzenei showcase fesztivál kiválasztott zenekara volt.

A Lanou a nemzetközi indie folk lebegős nosztalgiáját önti magyar formába – olyan hangulatosan, hogy Tóth Eszter énekétől szinte az orrunkban érezzük az augusztusi kiégett mezők illatát és a Tisza-part nyugodt locsogását. A klasszikus dob-gitár-basszus alapon igazán csillogóan szól a Napfonatból is ismert énekesnő karizmatikus énekhangja, aki saját magát citerán, zongorán és ír buzukin kíséri. Az egyszerű és váratlan elemek finom összhangja és atmoszférája Woodstockról és underground magyar fesztiválokról sem lógna ki” – írta róluk a Budapest Ritmo showcase.

A Tom-Tom Records gondozásában február 14-én jelenik meg a Lanou második nagylemeze Erdeim címmel, amin egy angol nyelvű dal kivételével csak saját, magyar nyelvű dalok szólnak. A lemez a Little Zion stúdióban készült Vas Mihály hangmérnökkel, aki a keverésért és a masterelésért is felelős. A rendkívül személyes szövegek (szövegíró: Tóth Eszter) és a továbbra is nagyon intim hangvétel miatt az Erdeim utazás a lélek legmélyebb tájaira, ahol nem válik el egymástól álom és valóság, a természeti képek bensőséges jelentéssel bírnak, az elemek életre kelnek, és az úton saját szimbólumvilágunk vezérfonalát követjük, hogy megtaláljuk azt, amit keresünk.

A lemezről elsőként a Táncol az éj című kislemez jelent meg októberben, amelyhez Jenőfi Dániel és csapata (darkroom studio) készített videoklipet:

Ezen kívül három dalhoz készült live session videófelvétel, amelyek közül elsőként a lemez egyetlen angol nyelvű dalát, a Come to the Water-t láthattuk.

A most megjelenő Madaram szállj című dal egy rendkívül személyes ballada, amelyről így mesélt Tóth Eszter dalszerző-énekes:

„A Madaram, szállj nagyon fontos dal számomra. Először is ez az első dal, amelyet valódi zongorakísérettel írtam. Csak alapszinten zongorázom, úgyhogy próbáltam elfogadni a korlátaimat, és minél többet gyakorolni, de nagyon megszerettem a témát, ezért döntöttem úgy, hogy én játszom fel a lemezre. Ezt a dalt a testvéremnek írtam, aki egy nehéz időszakot élt meg az utóbbi két évben. Nem kimondottan szorosak nálunk a családi kötelékek, mert a fele családom külföldön él, és ritkán találkozunk, de nagy a szeretet köztünk, és részemről a hála is nagy. A legidősebb öcsémmel a zene szeretetét is osztjuk, sokat inspiráltuk egymást az évek során; ő csodálatos jazzgitáros. Olyan lelki nehézségeken ment és mentünk keresztül ebben az utóbbi időszakban, ami nagyon megérintett mindannyiunkat. Ez a dal született belőlem, ezt feldolgozva, megélve.”

A dal születéséről: egy alkotói pályázat keretében kezdtem írni egy szólólemezt, amely a női lét szakaszait dolgozza fel, Elizabeth Davis: The Women’s Wheel of life (A női lét kereke) című könyve alapján, amely archetípusokon keresztül jeleníti meg életünk különböző időszakait. A Madaram, szállj eredetileg ezen a szólólemezen szerepelt volna, az anyaság állomásának dalaként. Párhuzamba tudtam állítani a két érzést: van valaki, aki fontos neked, és mindennél jobban akarsz neki segíteni, de nem tehetsz mást, mint hogy szereted, ahogy tudod. Még akkor is, ha tehetetlennek érzed magad, és úgy tűnik, nem segít, hosszú távon igenis van hatása, meg hát nem is tehetsz mást. Én magam nem vagyok anya, de ilyennek képzeltem azt is, amikor a gyermekünket egyszer csak el kell engednünk a nagyvilágba.

A dalban Lantos Zoltán hegedül, rá gondoltunk rögtön, amikor a szóló került szóba, úgy éreztük, tökéletesen tudná megjeleníteni az előbb vergődő, majd szárnyra kapó, égbe törő madarat. A vokál szólamok megírásához és elénekléséhez Tóth Orsolyát (Napfonat) és Iszlai Renátát kértük fel, akik nagyon szépen egészítették ki a dal szellemiségét.”

„A live session videóhoz szerettünk volna egy egyszerű, de hangulatos nyári kertet megörökíteni, és úgy érzem, ez nagyon jól sikerült – folytatja Eszter. – A stábot az Öröm a Zene döntője kapcsán ismertük meg, és nagyon örültünk, hogy velük dolgozhattunk. Kocska Ádám, Molnár Dóra Mira, Tóth-Máté Barnabás, Erdei Koppány és Csapó Vera mindent megtettek, hogy igazán varázslatos hangulatot hozhassunk létre a dobosunk, Papp Gergő budakeszi házának kertjében. Ez egy nagyon különleges közösségi hely egyébként, Elf Playgroundnak hívják, és bérelhető különböző programokhoz, hatalmas kertje van, abban rendezvénysátor, mászófal, és még sok más. Egy igazi oázist rendeztünk be a kert egyik sarkában, a jógateraszon, kivittük a létező összes szobanövényt, indiai szobrocskákat, és még buborékokat is fújtunk. Néha megküzdöttünk egy-egy repülővel és kutyaugatással, de fantasztikus hangulatban telt a nap, igazi közösségépítő élmény volt. A hangfelvételt a basszusgitárosunk, Öllős Dávid keverte és masterelte.

A videón látható zenészek csatlakoznak hozzánk a február 18-i lemezbemutató koncertre is, ami a Magyar Zene Házában lesz. Eddigi legfontosabb koncertünk ez, és a lemezt is nagyon önazonosnak érezzük most, úgyhogy reméljük, sok hallgatóhoz eljut. A következő hónapok során még egy dal fog megjelenni ugyanebből a sorozatból.”