A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Feist feat. Jarvis Cocker: Century – közös dal a Pulp-frontemberrel + tisztelgések Leonard Cohen előtt

2017. április 6., 8:02

A kanadai dalszerző-gitáros-énekesnő Feist idén hat év után tér vissza új szólóalbummal (a címadó nyitódalát, a Pleasure-t már múlt hónapban közzétette), sőt közreműködik a torontói Broken Social Scene indie rock szupergrupp-kollektíva hét év után érkező új lemezén is (az első szám és az első tévéfellépés már egy hete megvolt, de még nélküle), pár napja pedig a Juno Awards gáláján ő tiszteleghetett „az év művésze” és „az év albuma” díjat elnyerő néhai Leonard Cohen előtt egy pazar feldolgozással. Múlt éjszaka egy még jobb dolgot is kaptunk tőle: az új albumáról azt a dalt, amit a Pulp-énekes Jarvis Cocker társaságában írt és rögzített!

Az 1976-os születésű Leslie Feist régóta ismeri Jarvist, már 2008-ban is zenéltek együtt egy klímaváltozást vizsgáló grönlandi környezetvédő expedíción, melyen olyan zenészekkel együtt vettek részt, mint Laurie Anderson, Martha Wainwright, KT Tunstall, Vanessa Carlton, Robyn Hitchcock és Ryuichi Sakamoto.

Amúgy az egyik legjobb haverjuk is közös: a zongorista Chilly Gonzales a korábbi Feist-lemezeken rendszeres társszerző-producer volt, és épp a múlt hónapban adott ki Jarvis Cockerrel egy közös albumot (Room 29), sőt még egy jelképes szereplést is vállalt orgonistaként Feist és Jarvis itt hallható Century című közös dalában (a duettben volt egy harmadik szerzőtársuk is: a 2004-2010 közt Beck billentyűseként feltűnt Brian LeBarton, aki már az 2012-es Alkonyat – Hajnalhasadás II. rész filmzenealbumán publikált Fire In The Watert is együtt írta az énekesnővel).

Jarvis a 4. perctől hallható a meghökkentően véget érő Century (Évszázad) című számban, melyről – a Pleasure címadó dalához hasonlóan – ismét PJ Harvey juthat elsőként eszünkbe:

3 155 973 600 másodperc, 876 000 000 óra, vagy 36 500 nap” – Jarvis a szökőnapokat elfelejtette beleszámolni a szövegbetétjébe:

A century
How long is that?
Three billion one hundred and fifty five million
Nine hundred and seventy three thousand six hundred seconds
Eight hundred and seventy six million hours
Or thirty six thousand five hundred days
Almost as long as one of those endless dark nights of the soul
Those nights never end
When you believe you’ll never see the sun rise again
And a single second feels like a century

.
FRISSÍTÉS: Feist a duettet június 6-án előadta Stephen Colbert tévéműsorában is, ahol a műsorvezető ugrott be Jarvis Cocker helyére!

.
Feist és Jarvis közös zenélése a 2008-as grönlandi expedíción. . .

. . .ahol olyan kollégákkal utaztak, mint Laurie Anderson, Martha Wainwright, KT Tunstall, Vanessa Carlton vagy Ryuichi Sakamoto:

.
Jarvis Cocker legutóbbi (szöveges) videói, a Chilly Gonzalesszel közös idei Room 29 album címadó számához és Clara című dalához:

Jarvis Cocker és Chilly Gonzales a közös albumuk márciusi miniturnéján egy Leonard Cohen-dalnak, az 1977-es Paper Thin Hotelnek a feldolgozását is előadták:

.
Feist fellépése két vokalistanőjével április 2-án a Juno Awards („a kanadai Grammy”) gáláján, ahol a Hey, That’s No Way To Say Goodbye című Leonard Cohen-feldolgozásukat maga a miniszterelnök, Justin Trudeau konferálta fel – az alábbi videón maga a dal 3:45-től kezdődik:

.
az április 28-án megjelenő új Feist-lemez, a „magány, magánrituálék, titkok, szégyen, fokozódó nyomás, szétválás, gyengédség, elutasítás, gondoskodó szeretet és annak hiánya” ihlette Pleasure album számlistája és borítója:

Feist: Pleasure (2017)

01 Pleasure
02 I Wish I Didn’t Miss You
03 Get Not High, Get Not Low
04 Lost Dreams
05 Any Party
06 A Man Is Not His Song
07 The Wind
08 Century
09 Baby Be Simple
10 I’m Not Running Away
11 Young Up

Roxanne de Bastion – magyar származású énekesnő albuma a Suede-gitárhős Bernard Butlerrel
jan. 27., 9:39
Warpaint: Champion – a hat év után érkező Radiate Like This albumról
jan. 26., 12:48
Griff & Sigrid: Head On Fire – klipduett + Scarlett – Holly Humberstone-feldolgozás
jan. 19., 19:15
A Pulp-énekes Jarvis Cocker dala Gustavo Santaolalla friss The House filmzenealbumán
jan. 17., 19:21