A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fejcserés pornó, levélbomba és rituális öngyilkosság – pszichopata rajongók legbizarabb rémtettei

2016. szeptember 7., 19:57

A hírességeket éltető fanatizmus is rendelkezik a maga fokozataival: a külvilágnak szóló csendes rajongástól, a harsány figyelemfelketésen át egészen a vérfagyasztó, cserkészésig minden belefér. Az elmúlt évtizedek legbizarrabb rajongóinak történeteiből az NME készített illusztris összeállítást.

A SUM41-es Deryk Whibley pár nappal ezelőtt halálos fenyegetést kapott volt felesége, Avril Lavigne egyik megátalkodott rajongójától, ezzel pedig akaratlanul is bekerült a közönségük meghatározott tagjaitól veszélyeztetett hírességek táborába. A biciklit túltoló rajongók a popszakma kellemetlen velejárói, akik fanatizmusa rövidtávon viccesnek hat, hosszútávon azonban nyomasztó, sőt gyakorta egyenest életveszélyes.

Lily Allen

A brit énekesnő rémtörténete 2009-ben kezdődött, mikor egy rajongó, Alex Gray egy lilyallenRIP elnevezésű Twitter oldalt hozott létre, majd pedig azt állította ő írta Allen The Fear című slágerét és 2015-ben ért véget, mikor a férfi betört az ágyában alvó énekesnőhöz, azt ordítva, „mit tettél az apámmal?”. A köztes időben Gray többször felbukkant Allen otthonánál, kiadójánál, menedzserének irodájánál és még testvére boltjában is, hogy az énekesnőnek címzett leveleket és CD-re írt szerelmes dalválogatásokat adjon át. A férfi jelenléte olyannyira ijesztővé vált, hogy Allen a költözés mellett döntött, új házának ablakait pedig rácsokkal szerelte fel. A 2015-ös betörést követően Gray a rendőrségnek elmondta, az volt a célja, hogy Allent egy késsel támadja meg, erre azonban már nem volt lehetősége. A férfit végül – az általa felhozott egyéb bizonyítékok ellenére – beszámíthatatlan állapotban elkövetett magánterület sértésért ítélték el, mely miatt jóval hamarabb szabadulhat, mint azt Allen szeretné.

Björk

1996-ban a floridai rovarírtó, Ricardo López próbálta megölni az izlandi énekesnőt. López állítása szerint 1993 óta végzetesen szerelmes volt Björk-be és kórosan megviselte Bjork akkori kapcsolata Goldie-val. A férfi összesen tizenegy, egyenként kétórás videóban rögzítette a gondolatfuttatásait, melyek során arra jutott, „muszáj lesz megölnöm. Kap tőlem egy csomagot, mely lerántja a pokolba.” López eredeti terve az volt, hogy HIV-fertőzött tűkkel töltött bombával végez Bjork-kel, mely helyett 1996 szeptember 12-én végül egy kénsavval töltött levélbombát adott fel az énekesnő címére. López a műveletet követően visszatért lakására, leborotálta a haját, arcát vörös és zöld színűre sminkelte, majd felrakta az I Remember You című slágert és egy 38 milliméteres pisztollyal főbe lőtte magát. Szalagon megörökített öngyilkossága előtt López csak annyit mondott, „ezt érted teszem.” A levélbomba először Bjork menedzsmentjéhez futott be a többi rajongói levéllel egyetemben, így az öngyilkosság után négy nappal, mikor rábukkantak López holttestére és kazettáira, a levél még mindig a postaláda mélyén hevert.

Madonna

Az énekesnőt 1995-ben egy alkalommal saját sofőrje kezdte kocsija hátsó ülésen fojtogatni, azzal fenyegetőzve, megöli, ha nem megy hozzá feleségül. Robert Hoskins a balsikerű lánykérést követően nem adta fel és több ízben is betört Madonna Hollywood-i házába, egy ízben még lőtt sebet is szerezve az énekesnő testőrétől, mikor a férfi az apartman kerítésén átmászva ugrott a ház úszómedencéjébe. 2012-ben Hoskins megszökött az őt őrző pszichiátriáról a feljegyzések szerint azzal a feltett szándékkal, hogy meggyilkolja Halle Berryt, a férfit azonban egy kiterjedt rendőrségi embervadászat során sikerült elfogni a Los Angeles-i Long Beach közelében.

Lady Gaga

Lady Gaga egyik legrémisztőbb rajongója egy orosz diáklány, Anastasia Obukhova volt, aki búcsúlevelet küldött az énekesnőnek: ebben leírta, hogy idolja megjelent álmában. „Azt akarom, hogy mi ketten együtt haljunk meg. Nem vagyok Mark Chapman (John Lennon gyilkosa) Nem csak téged foglak megölni, a saját fejembe is golyót eresztek. A helyzet akkor vált igazán ijesztővé, mikor Obukhova az énekesnő ellene szóló távoltartási végzése ellenére megkísérelt bejutni Gaga egyik koncertjének öltözőjébe.

Danzig

A Misfits doom metal helytartó Glenn Danzignak minden bizonnyal bőven vannak fura rajongói, azonban a legrémisztőbb mindük közül az a férfi volt, aki 2005-ben betört az énekes Hollywood-i rezidenciájába. A telekről végül egy testőr üldözte el, akinek sikerült megkaparintania a menekülő férfi hátizsákját benne egy naptárral, mely az adott dátum mellett a „Megölni Danzigot” felirat állt, valamint egy rakat súlyosabb pornóújság, melyek lapjaiból egyaránt kivágták a női-és férfi szereplők fejét és mindet Danzig arcképeivel helyettesítették.