A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fél perc alatt leszakad a fejed a Gilla Band új “dalától”

2022. augusztus 21., 21:00

Gyanútlanul üldögéltünk otthon szomorúan vasárnap este, mert elmaradt a tűzijáték, amikor meghallottuk a Gilla Band új, Backwash című számát, aminek utolsó fél perce leszakította fejünket, aztán örömmel ugrottunk fejest korábbi zenéikbe. Ja, nem, azt nem ugorhattunk, hisz nem volt már fejünk. Mindegy, hallgassátok meg, itt lejjebb.

A főként post-punkban és noise rockban utazó zenekar 2011-ben alakult Dublinban, 2012-ben jelentették meg első kislemezeiket, EP-iket,  (In My Head, You’re a Dog, France 98), amik sikerének köszönhetően az együttest 2014 végén leszerződtette a nagy múltú, független lemezkiadó, a Rough Trade. A nagyfőnők, Geoff Travis látta őket néhányszor élőben, és úgy vélte, nagyobb plénum előtt is meg kell mutatni azt, amit a srácok művelnek – akiket ekkor amúgy még Girl Bandnek hívtak. Teljesen szabad kezet adott neki, ők lehettek saját debütáló albumuk, a Holding Hands With Jamie producerei is, vagyis, pontosan azt adták át a közönségnek, amit magukból akartak, és úgy, ahogy ők akarták. Hát, a végeredmény brutál lett. Ha lett volna fejünk, már az első Umbongo című számtól leszakadt volna, de az már ugye megtörtént a Backwash hallgatása közben. Nem kimondottan vasárnapi zene. Épp ezért ajánluk most. Csodálatos kontrasztot ad az augusztus végi, vasárnap esti halálnak. És nem csak az első szám, az egész album.

Egészen megnyugtató, hogy a mai világban egy industrial rock/metal és techno elemekkel is operáló post-punk-noise rock zenekar szabad kezet kap egy kiadótól, és így olyan zenével állhat elő, amilyennel csak akar, és valóban azt halljuk, amit ők el akartak mondani. Ha szeretnéd kiradírozni magad egy időre ebből a párhuzamos valóságból/rémálomból, amiben élünk, hallgasd meg az egész lemezt. Lehengerlő.

A (z akkor még mindig) Girl Band 2019 szeptemberében jelntette meg második nagylemezét, de The Talkies címmel, ami így első hallásra is tökéletes folytatása a korábban kijelölt iránynak. Nulla kompromisszum, maximális hatás. Ha lenne fejünk, leszakadna. Annyira zaklatott a zene, amit itt játszanak, mint mondjuk Nick Cave első lemeze a Bad Seeds-zel, a From Her to Eternity – csak mert ez jutott hirtelen eszünkbe, mert konkrétabb rokonságot nem mutat a The Talkies a From Her to Eternityvel, esztétikájában és kíméletlen önkifejezési szándékában azonban mindenképpen. Tessék.

A zenekar aztán egy nem túl punkos húzással 2021-ben megváltoztatta a nevét Gilla Bandre, mert úgy érezték, hogy a korábbi nevükre esetleg rá lehetett volna mondani, hogy “nem elég befogadó”, vagy “kirekesztő”, amit nem is értünk, hiszen egy négy férfiból álló zenekart Girl Bandnek nevezni szerintünk eleve sokkal jobb húzás, mint törölni magukat, és Gilla Bandként tovább élni, de ezt most elnézzük nekik.

A zenekar harmadik albumát idén október 7-én jelenteti majd meg Most Normal címmel, amiről a második kislemez a Backwash, amire egyből rászoktunk. Ja, és leszíkotta a fejünket, vagy ezt már mondtuk?

Gilla Band YouTube

Fotó: Robert Watson

Itt az új CULT szám!
szept. 13., 15:56