A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Félelem és reszketés a Woodstock fesztiválon, avagy így kell a múltat végképp eltörölni

2022. augusztus 22., 13:27

Ha esetleg még nem értesültél róla, a Netflixen megjelent egy háromrészes dokumentumfilm a 99-es katasztrofális Woodstock fesztiválról, amit egyébként szintén nem Woodstockban rendeztek, hanem a New York állambeli Rome városában, ami eleve önbeteljesítő húzásnak/jóslatnak bizonyult: lángolt az egész a végén a picsába, mint az ókori Róma felett az ég.

Anno 99-ben hozzánk nem túl sok hír jutott el arról, mi is történt azon a fesztiválon, képeket lehetett róla látni, és nyilván olvasni lehetett a beszámolót a Rolling Stone magazinban, de az, hogy valójában mi zajlott ott, számunkra leginkább a tavalyi HBO-s dokumentumfilmből és a mostani Trainwreck: Woodstock ’99 című filmből derül ki. 25-30 év fesztiválozás után mai szemmel látni ezt még sokkolóbb, ahogy az is, hogy ez az egész leginkább a szervezők kapzsiságának, nemtörődömségének és álszent, sőt, hazug kommunikációjának volt köszönhető, akik ahelyett, hogy próbálták volna menteni, ami menthető, végig azt nyilatkozták, hogy minden rendben van, csak néhányan randalíroznak, ami egy ekkora tömegben sajnos kivédhetetlen. Az egyik főszervező szintén a nagy számok törvénye alapján/mentén próbálta értelmezni azt is, hogy négy vagy öt lányt megerőszakoltak a helyszínen, kettőjüket csoportosan… Természetesen nem sikerült neki, látszik, hogy miközben hülyeségeket beszél, ő is szégyelli magát.

És ezzel örökre tönkretettek egy legendát – a saját legendájukat, ráadásul, mert a szervezők közt többen voltak az eredeti 69-es stábból is. Ma már Woodstock nevéről ugyanúgy beugranak a 69-es képek és szlogenek, mint a (leszanált katonai légibázison megrendezett!) 99-esről a káosz, a pusztítás, a fékezhetetlen tömegpszichózis, a félelmetesen dühödt rombolás, a lángoló fesztivál helyszín és a nemi erőszak(oskodás) képei. És mindez miért? A pénz miatt.

Eredeti felvételek az MTV-ből:

Michael Lang a 69-es fesztivál és egyik alapítója és főszervezője, aki végig úgy nyilatkozott az eseményekről, mintha mi sem történt volna, a film készítése után meghalt, így nagy valószínűséggel soha többé nem lesz Woodstock. Ahogy nem kellett volna lennie már 94-ben és 99-ben sem, mert így pont önmagukat köpték szembe. Már nem azzal, hogy megszervezték, hanem azzal, ahogyan, és hogy kizárólag a profit érdekelte őket.

És azzal együtt, hogy a dokumentumfilm nem igazán keresi a miértekre a választ, ahogy a felelősöket sem (az interjúkban megszólaló szervezők játsszák végig a hülyét ennyi év után is), érdemes megnézni a filmet. Tanulságos.

Itt az új CULT szám!
szept. 13., 15:56