A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

FFS: Piss Off – a Franz Ferdinand és a Sparks közös projektjének első száma

2015. április 1., 15:56

A skót Franz Ferdinand tagjai egyesítették erőiket egyik nagy példaképükkel, az amerikai Sparks testvérduóval, Russell Mael énekes és a billentyűs Ron Mael art-pop együttesével, mely még 1971-ben a glam-rock korszakban jelentette meg első lemezét (igen, bármennyire is hihetetlen, a fotón két hatvanas évei második felében járó férfi is látható). FFS nevű közös projektjük júniusban adja ki címnélküli albumát, melyről most érkezett meg az első dal.

A Franz Ferdinand tagjai legutóbb 2013-ban álltak elő albummal (a Right Thoughts, Right Words, Right Action turnéjával a Szigetre is visszatértek), míg a Sparks 2009-ben adott ki utoljára új anyagot (a svéd rádiós felkérésre írt The Seduction of Ingmar Bergman című rock- , pontosabban popoperát), de az élő fellépések szintjén a duó továbbra is aktív maradt (lásd a két évvel ezelőtti Two Hands, One Mouth: Live in Europe című dupla koncertalbumot!).

ffs-albi

A két együttes a közös dalait John Congleton amerikai producerrel rögzítette, aki a tavalyi év legjobb nagylemezei közül kettőt is jegyzett (St. Vincent: St. Vincent, Swans: To Be Kind), így június 8-ra beígért FFS album jó kezekbe került, és a Collaborations Don’t Work dalcímet elnézve az önironikus humorfaktorral sem lesz gond náluk. A Piss Off című első beharangozó számot pár perce mutatták be – itt hallható:

egy rövid albumbeharangozó filmecske egy másik szám részletével:

.
a Franz Ferdinand-frontember Alex Kapranos február 15-én már beugrott egy Sparks-koncertre, ahol a duó When Do I Get To Sing „My Way” című slágerét énekelte:

a When Do I Get To Sing „My Way” 1994-es stúdióverziója:

ez pedig a Sparks legnagyobb slágere, az 1974-es This Town Ain’t Big Enough For Both Of Us a Mael fivérek legsikeresebb lemezéről, a 40 éves jubileumra tavaly bővített újrakiadásban is megjelent Kimono My House albumról:

.
emlékeztetőül itt a Franz Ferdinand legutóbbi kislemezdala is, a 2013-as albumra Todd Terje produceri segédletével felvett Stand On The Horizon, melyhez 2014 nyarán mutattak be klipet:

.
a Franz Ferdinand és a Sparks közös lemezének számlistája a deluxe kiadás bónuszdalaival együtt:

FFS: FFS (2015)

01 Johnny Delusional
02 Call Girl
03 Dictator’s Son
04 Little Guy From The Suburbs
05 Police Encounters
06 Save Me From Myself
07 So Desu Ne
08 The Man Without A Tan
09 Thing I Won’t Get
10 The Power Couple
11 Collaborations Don’t Work
12 Piss Off
+
13 So Many Bridges
14 King Of The Song
15 Look At Me
16 A Violent Death

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39