A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

A Filthy Friends szupergrupp albumáról – a Sleater-Kinney énekesnője az R.E.M. zenészeivel

2017. június 21., 14:01

Az egykori R.E.M.-tagok új produkciókban, friss albumbejelentésekkel: a szövegíró-énekes Michael Stipe társszerző-produceri segédletével készült SIR című új Fischerspooner-anyagot szeptember 22-re hirdették meg egy klipdallal (Have Fun Tonight), míg a zeneszerző-gitáros Peter Buck a kései R.E.M.-lemezek és -turnék zenészeivel augusztus 25-én jelenteti meg a Filthy Friends szupergrupp Invitation című debütalbumát, melyen a szőke Sleater-Kinney-frontcsaj Corin Tucker énekel. A Donald Trump-ellenes tavalyi 30 Days, 30 Songs kampányhoz adott Despierata című daluk és az idei Record Store Day-hez igazított Any Kind of Crowd kislemezük mellett már egy harmadik beharangozó számot is hallhatunk tőlük The Arrival címmel.

A fenti plakátgrafika bal szélén látható szemüveges multiinstrumentalista Scott McCaughey (a seattle-i Young Fresh Fellows frontembere) 1994-től, a jobb szélen lévő dobos Bill Rieflin (Ministry, Swans, King Crimson stb.) pedig 2003-től zenélt az R.E.M.-mel annak 2011-es feloszlásáig, míg a jobbról másodikként látható Kurt Bloch szólógitáros a Fastbacks dalszerző vezéreként híresült el (együttesével még magyar közönségnek is játszott az 1996-os budapesti Pearl Jam-koncert előzenekari posztján). Bloch a Young Fresh Fellowsban is tag, és benne van a szintén McCaughey vezette laza The Minus 5 kollektívában is, melynek Peter Buck is kulcsembere. Ami a riot grrrl/punk-rock irányból jött Corin Tuckert illeti, ő Bucknak már két évtizede jó ismerőse (férje, a kliprendező Lance Bangs forgatott pár R.E.M.-videót is), és már a gitáros 2012-es címnélküli első szólóalbumán is dolgoztak együtt egy dalban (Nothing Means Nothing), majd még abban az évben meg is szervezték szupergruppjukat (először David Bowie-feldolgozásokat játszottak, majd 2014-ben már saját szerzeményekkel stúdióztak, a kezdeti super-Earth zenekarnevet pedig csak egy tavaly januári koncertjüktől kezdve cseréltek Filthy Friendsre).

A Filthy Friends-lemezt tehát ők öten rögzítették, de mivel Rieflint leköti az aktuális King Crimson-turné, így őt távolléte idején az alábbi friss zenekarkép bal szélén látható Linda Pitmon helyettesíti (aki az elmúlt egy évtizedben három albumot is rögzített Buck és McCaughey társaságában a Baseball Project indie rock szupergruppal, melyben férje, a Dream Syndicate-frontember Steve Wynn is alaptag).

A blues, glam és alternatív rock, az art-punk/new wave meg persze R.E.M. hagyományaira és Corin társadalmilag érzékeny szövegeire épített 12 számos Filthy Friends-debütalbumról az első kislemez az áprilisi Record Store Day-re megjelent Any Kind Of Crowd volt, mely itt a B-oldalára került Editions Of You című 1973-as Roxy Music-glamsláger feldolgozásával együtt hallható. . .

. . . ez pedig a tegnapi albumbejelentéshez közzétett The Arrival című kétperces dal:

.
az Invitation című első Filthy Friends-nagylemez számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

Suede: Autofiction – 18 perces kisfilm az új albumhoz a 15 Again című friss dallal
aug. 17., 22:51
M.I.A.: Popular – új klipdal Diplo társszerző-produceri segédletével
aug. 12., 8:11
Pixies: Vault Of Heaven – új klipdal a Doggerel album és a budapesti koncert elé
aug. 10., 9:07
The Killers: Boy +FRISSÍTÉS: videoklip az új kislemezdalhoz
aug. 5., 11:34