A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Filthy Friends – újabb albumbejelentés a Sleater-Kinney és az R.E.M. zenészeinek szupergruppjától

2019. február 12., 10:59

Január elején jött a hír, hogy a legendás Sleater-Kinney portlandi riot grrrl rocktrió a 2015-ös év legjobb visszatérő albuma után 2019-es új lemezét Carrie Brownstein gitáros-énekesnő régi barátnőjének, St. Vincentnek a produceri irányításával rögzíti, de most a csajtrió másik gitáros-énekesnője, Corin Tucker a másik együttesével, az R.E.M. egykori zenészeinek társaságában alapított Filthy Friends szupergruppal is bejelentett egy új anyagot: a 2017-es Invitation debütalbumuk folytatásaként 2019. május 3-ra várható Emerald Valley-ről már hallhatunk is egy erős számot.

A 2011-ben feloszlott R.E.M. zenei vezére, a gitáros Peter Buck már 2012-es első szólóalbumára is rögzített egy közös dalt a Sleater-Kinney szőke frontcsajával (Nothing Means Nothing), majd 2014-ben egy új együttest is alakítottak, melybe a kései R.E.M.-lemezek és -turnék kisegítő zenészei, a multiinstrumentalista Young Fresh Fellows-frontember Scott McCaughey és a dobos Bill Rieflin (Ministry, Swans, King Crimson stb.) mellé a seattle-i Fastbacks egykori dalszerző főnökét, Kurt Bloch szólógitárost is bevették. Az eleinte használt super-Earth zenekarnév után 2016-tól már Filthy Friendsként folytatták, és bemutatkozó felvételüket a Donald Trump-ellenes 30 Days, 30 Songs kampány részeként publikálták: a klipet is kapó Despierata című első szám után aztán 2017-ben az Any Kind of Crowd kislemezük következett (B-oldalán az Editions Of You című Roxy Music-feldolgozással, melybe az egykori Nirvana-tag Krist Novoselic is beugrott basszusgitározni), majd még ugyanabban az évben megjelent az albumuk is Invitation címmel (az ekkoriban a King Crimson-turnéval elfoglalt Rieflin helyett a koncertfelállásukban a fenti kép bal szélén látható Linda Pitmon lett a dobosuk).

A leginkább a hetvenes és nyolcvanas évek art-punkjának és alternatív rockjának tradícióira építő Filthy Friends most bejelentett Emerald Valley című második nagylemezéről az első beharangozó szám jó példa a zene energikusságára és Corin társadalmilag érzékeny szövegeire, melyek Amerika aktuális állapotát tárgyalják („el sem hiszem, hogy hagytuk a dolgokat ennyire rosszra fordulni”). Az énekesnő elmondása szerint a Last Chance Country főszereplője „egy tinilány, aki egy depressziós észak-nyugati városon buszozik keresztül a nyolcvanas években, lényegében az én akkori énem és az a frusztráció, amit ott láttam. . . A buszon munkába menet láttam a sok embert, akik küzdöttek a megélhetésükért és azért, hogy értelmet találjanak az életüknek. Elszomorító, hogy most harminc évvel később a dolgozó emberek küzdelme talán még nehezebb is lett.”

FRISSÍTÉS: március végén a Donald Trump ihlette November Man című dalt is közzétették, a Fehér Házat ábrázoló szöveges videóval.

.
az új Emerald Valley nagylemez borítója és számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

a 2017 augusztusában megjelent Invitation debütalbum, melynek Brother és Makers című dalaiban Krist Novoselic basszusgitározik:

egy élő rádiófellépés 2017 szeptemberéből, a doboknál már Linda Pitmonnal:

The Arrival
Despierta
Ides October
Brother

.
Corin Tucker egy múlt havi stúdiófotón a Sleater-Kinney tagságával és a trió készülő új lemezének producerével, St. Vincenttel:

Mark Ronson új EP-jén Gary Numan, Paul McCartney, Jónsi, King Princess, Santigold és Kathleen Hanna
júl. 31., 17:45
Billie Eilish: Happier Than Ever – videoklip az új album címadó dalához
júl. 30., 21:16
Prince: Welcome 2 America – a 11 év után megjelent kiadatlan lemezanyag
júl. 30., 18:55
Silk Sonic: Skate – új klipdal a Leave The Door Open mellé Bruno Mars és Anderson .Paak duójától
júl. 30., 6:01