A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fiona Apple: I Can’t Wait To Meet You – a sztárparádés The Lullaby Project albumról

2018. április 22., 18:57

Az amerikai dalszerző-billentyűs-énekesnő Fiona Apple repertoárjába az elmúlt két évben pár Donald Trump-ellenes protest song (Trump’s nuts roasting on an open fire, Tiny Hands) mellett főleg mások szerzeményei kerültek be: egy Andrew Bird-duett (Left Handed Kisses), egy Cyndi Lauper-feldolgozás St. Vincenttel (Money Changes Everything) és egy Lesley Gore-klasszikus a Garbage-énekesnő Shirley Mansonnal (You Don’t Own Me). Most egy olyan lemezen szerepel, ahol kismamák által írt altatódalokat adnak elő híres művészek.

A New York-i Carnegie Hall és annak Weill Music Institute nevű oktatási részlege több zenei projektet futtat a nagyközönség bevonásával, és ezek egyike a már bő fél évtizede indult The Lullaby Project, melyben terhes és kisbabás anyák (köztük kórházakban, átmeneti szállásokon, börtönökben lévő nők is) írnak gyermeküknek altatódalokat, és azokat profi zenészek hangszerelik meg és adják elő, a rendszeres közösségi rendezvényeken és koncerteken gyakran magukkal az amatőr szerzőkkel együtt.

Az időközben már tizenvalahány észak-amerikai városra kiterjedő projekt idén szintet lépett, ugyanis április 20-án a Decca kiadónál megjelent a Hopes & Dreams: The Lullaby Project című album, melyben a New York-i anyák által írt altatódalokat Fiona Apple mellett olyan további művészek adják elő, mint Rhiannon GiddensRosanne Cash, Natalie Merchant, a dzsesszdíva Dianne Reeves, az opearénekesnő Joyce DiDonato vagy épp Catherina Zeta-Jones (aki hollywoodi sztársága előtt a kilencvenes évek első felében pár kislemezdallal is próbálkozott már popénekesnőként).

A legutóbbi albumait hat-hat éves szünetekkel kiadó Fionának a 2012-es The Idler Wheel… után most már lassan ideje lenne előállnia a következő sorlemezével, de addig is örülhetünk tőle bármiféle stúdiófelvételnek, még ha olyan rövid is, mint a most hétvégén közzétett Can’t Wait To Meet You, ami még két perces sincs. A dalt a felvétel elején néhány mondattal hallható Solangie Jimenez nevű kismama írta akkor még meg nem született gyermekének, a zenét pedig a projektvezető Thomas Cabaniss komponálta hozzá.

egy 2018-as és egy 2015-ös kisfilm a projektről. . .

. . . és több száz dal a hivatalos SoundCloud-oldalán:

a most hétvégén megjelent sztárparádés album beharangozója, számlistája és borítója:

Hopes & Dreams: The Lullaby Project (2018)

1. Janice Freeman – Wildest Dreams
2. Natalie Merchant – Hey Baby Boy
3. Rhiannon Giddens – My Baby Likes Bacon
4. Catherine Zeta Jones – Noah
5. Rosanne Cash – Winter In My Heart
6. Joyce DiDonato – Peace
7. Gilberto Santa Rosa – Mi Niña Bella
8. Patti LuPone – Sweet Dreams (Close Your Eyes)
9. Rhiannon Giddens – Mansell’s Waltz
10. Pretty Yende – Mother’s Day
11. Angélique Kidjo – Esso, Esso
12. Fiona Apple – I Can’t Wait To Meet You
13. Dianne Reeves – The Moment You Were Born
14. Joyce DiDonato, Brentano String Quartet – Hopes & Dreams
15. Lawrence Brownlee, NaTasha Yvette Williams, Patti LuPone, Rhiannon Giddens, Angélique Kidjo, Joyce DiDonato, Gilberto Santa Rosa – Dream Big

.
Fiona Apple legutóbbi szereplése a februári Girlschool L.A. női fesztiválon, ahol a Garbage-énekesnő Shirely Manson társaságában Lesley Gore 1963-as feminista himnuszát, a You Don’t Own Me-t adta elő, miközben beszólt a Grammy-elnöknek, a Lorde-ot az idei díjkiosztó gálaesten fellépési lehetőségétől megfosztó, női előadókat lekicsinylő Neil Portnow-nak egy Kneel, Portnow (Térdre, Portnow!) feliratú pólóval:

.
a negyvenéves Fiona Apple-nek amúgy nincs gyereke, de kutyája igen, és azzal nagyon jókat mókázik – ezen a tavalyi kis videón például a néhai amerikai funk-soul énekes Darondo 1973-as Didn’t I című slágerére táncolnak:

Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30
Billy Nomates: Balance Is Gone + Blue Bones – klipdalok az angol énekesnő új CACTI albumáról
szept. 18., 17:52
Björk: Ovule – újabb klipdal a Fossora album elé
szept. 14., 17:45