A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fiona Apple: The Whole Of The Moon – The Waterboys-feldolgozás

2019. november 5., 7:13

Az amerikai dalszerző-énekesnő Fiona Apple a 2012-es The Idler Wheel… albuma óta főleg átdolgozásokkal és kollaborációkkal (köztük Donald Trump-ellenes protest songokkal) jelentkezett, legutóbb például Jakob Dylan társaságában felvett Byrds- és Beach Boys-átiratokkal és a Bob Burger Falodája rajzfilmszéria Pig Trouble betétdalával. Most épp a Waterboys együttes 1985-ös The Whole Of The Moon slágerét dolgozta fel az öt év után véget ért The Affair (A viszony) tévésorozathoz, melynek már Container című főcímdalát is ő készítette annak idején.

Az 1958-as születésű Mike Scott skót dalszerző-gitáros-énekes három és fél évtizede aktív The Waterboys nevű együttese a Brit-szigeteken a nyolcvanas évek közepén domináló himnikus big music hangzás (U2, Simple Minds, Big Country, The Alarm, Tears For Fears stb.) névadója volt The Big Music című 1984-es számával, a legnagyobb sikerét pedig The Whole Of The Moon című dalával aratta, mely az 1985-ös eredeti megjelenése után még 1991-es újrakiadása idején is bejutott a Top 10-be a brit slágerlistán.

A most véget ért The Affair tévészéria záró epizódjának esküvői táncjelenetében is ez a sláger szól, sőt utána még zárószámként is visszatér egy intimebb feldolgozásban, melyhez a sorozat alkotói az öt éven át használt főcímdaluk előadóját, Fiona Apple-t kérték fel. Az itt hallható verzióban Fiona kilencvenes évekbeli lemezeinek dobosa, Matt Chamberlain és a Prince-féle The Revolution kísérőzenekarból (meg a Wendy & Lisa csajduóból) ismert gitáros Wendy Melvoin is közreműködik, a háttérvokált pedig Phoebe Bridgers énekli.

FRISSÍTÉS: egy videó Fiona Apple stúdiózásáról!

.
a Waterboys-dal annak idején klipet kapott 1985-ös eredetije. . .

. . .az ausztrál botrányhős gitáros-énekes Kirin J Callinan idei és a Killers tavalyi feldolgozásában:

.
mutatóba itt a Waterboys tizenharmadik sorlemezéről, az idén májusban megjelent Where The Action Is albumról a címadó szám:

Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34