A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fischerspooner – visszatérő album készül Michael Stipe-pal és a Chairlift énekesnőjével

2016. november 9., 16:47

A 2011-ben feloszlott R.E.M. énekese, Michael Stipe a 2014-es első szólókoncertje óta csak ritkán lépett közönség elé (például a New York-i nagy David Bowie-emlékesteken) és nyilatkozni is alig hallhattuk, de az amerikai elnökválasztás éjszakáján lement vele egy 42 perces interjú a filmsztár Alec Baldwin rádióműsorában, ahol – amellett, hogy a médiafelhajtást tette felelőssé Donald Trump felfutásáért – elárulta, hogy nem áll készen a szólókarrierre, de a Fischerspooner tavaszra várható visszatérő lemezén producerként és az összes szám társszerzőjeként is közreműködött. A péniszborítót kapó SIR albumon együtt dolgoztak a Chairlift-énekesnő Caroline Polachekkel is, pár dalba pedig már bele is hallgathatunk.

fischerspooner-stipe06

A göndör zeneszerző-billentyűs-producer Warren Fischer és a vizuálművész-performer Casey Spooner frontember által alapított Fischerspooner az ezredfordulón tűnt fel társművészeteket ötvöző extravagáns show-ival és Emerge című sikerdalával, mely a rövid ideig divatos electroclash irányzat legemblematikusabb slágere lett. A 2000–2003 közt több kiadónál több verzióban is megjelent #1 debütalbumukat egy jóval erősebb és egységesebb elektropop lemez követte 2005-ben Odyssey címmel, de a már kevésbé karakteresre sikerült 2009-es Entertaiment óta nem adtak ki új anyagot (külön érdekesség, hogy az utolsó Fischerspooner-album legvégére bónuszként épp egy R.E.M.-dalnak, a 2001-ből való Fascinatingnek a feldolgozása került).

fischerspooner15studio

A frontember 2010-ben felvett Adult Contemporary című szólólemezének kitérője után 2013-tól kezdtek új Fischerspooner-albumon dolgozni, de amikor Fischer egyik szerzeményével elakadtak, a Scissor Sisters-énekes Jake Shears és a SSION projektet vezető Cody Critcheloe bevonása után Spooner egy másik régi haverját, Michael Stipe-ot is felkérték segíteni 2014 végén. Az egykori R.E.M.-főnök olyan gyorsan és sikeresen irányt adott a szóban forgó dalnak, hogy az összes többi számot is vele együtt szedték szét és formálták újra. A stúdiózás idejéből való Instagram-fotók tanúsága szerint szintén 2014-től dolgozott velük a lemezen a Chairlift énekesnője, Caroline Polachek is (a legfelső nyitókép már idei fotózásról való).

chairlift-caro14fs

fischerspooner-stipe-carol

Michael Stipe tanácsai énekesként is jobb teljesítményre ösztönözték Casey Spoonert, és azt is ő javasolta, hogy a frontember szintén akkoriban készült fotóalbumánál már használt EGOS cím helyett válasszanak inkább más lemezcímet. Az ezúttal már kifejezetten homoszexuális tematikájú lemezként íródott új Fischerspooner-anyag végül a férfias Sir címet kapta, lemez borítójára egy szőrös ágyékból kiágaskodó pénisz került. A borítóképet Spooner idén tavasszal a Guggenheim Múzeumban mutatta be először a Stranger Strange című szám premierjével egybekötve (ezt a dalt Stipe-pal egyetlen nekifutásra rögzítették a stúdióban, és a Sir albumcím is ennek a szövegéből való).

fischerspooner-sir

mutatóba itt a Stranger Strange című dal egy részlete élőben egy 2015-ös bulin:

@caseyspooner performed one of the new #fischerspooner songs at Spectrum. I died ™@vovolde #egos #strangerstrange

Casey Spooner (@caseyspooner) által közzétett videó,

.
a Sir album Everything Is Just Alright című dalát (melynek szövege Stipe ötlete nyomán egy dél-amerikai szakállas homoszexuális motoros vándor, egy „sexy, cool, gay cowboy” körül forog) már májusban is hallhattuk a Nicola Formichetti-féle Nicopanda divatcég 2016-os tavasz-nyári kampányának divatvideójában:

.
Michael Stipe interjúja a New York-i WNYC rádióadón Alec Baldwin Here’s The Thing című műsorában az elnökválasztás éjszakáján – az alábbi lejátszón az énekes a 35:30-tól mesél aktuális művészeti terveiről és a 2017 tavaszára ígért Fischerspooner-albumról:

alecbaldwin-heresthething

.
emlékeztetőül néhány a Fischerspooner-klip:

Emerge (2000-es és 2002-es verzió)

The 15th (egy 1979-es Wire-dal feldolgozása, 2002)

Sweetness (2002)

Just Let Go (2005)

Never Win (2005)

We Are Electric (2009)

The Best Revenge (2010)

.
az utolsó Fischerspooner-album legvégére tett Fascinating című R.E.M.-feldolgozás:

.
két dal Casey Spooner 2011-ben megjelent Adult Contemporary című szólóalbumáról: a Complicit. . .

. . .és a Scissor Sisters-énekes Jake Shearsszel közös Spanish Teenager videója:

Björk feat. Sindri Eldon: Ancestress – klip az énekesnő fiával közös dalhoz
szept. 22., 15:59
The Smashing Pumpkins: Beguiled – klipdal + további számok az ATUM rockoperából
szept. 20., 18:30
Billy Nomates: Balance Is Gone + Blue Bones – klipdalok az angol énekesnő új CACTI albumáról
szept. 18., 17:52
Björk: Ovule – újabb klipdal a Fossora album elé
szept. 14., 17:45