A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Karamazov testvérek

2014. december 8., 12:52

Dosztojevszkij regénye a világirodalom egyik legnagyobb hatású, örök érvényű darabja. Minden mozzanatában minden benne van: szeretet és undor, aljasság, kéjvágy és testvéri érzelmek, gyilkos indulatok és tiszta szerelem. Éteri vágy a jóságra, a világ megértésére, az élet értelmének megtalálására. Három fiútestvér (vagy négy, ezt nem tudhatjuk biztosan) és egy zsarnoki apa. Zavaros pénzügyek, bonyolult féltékenységek, hiábavaló békítési kísérletek – végül gyilkosság, öngyilkosság, börtön, őrület. És a halhatatlan remény, hogy mindebből van kiút.

Dosztojevszkij regényéből számos színpadi adaptáció született. A Radnóti Színház változata a megrendítő gyilkossági dráma révén elsősorban a legfontosabb regényalakok szinte emberfeletti küzdelmét állítja előtérbe, azt a küzdelmet, amellyel a választ keresik a kínzó és fölemelő, örök emberi kérdésre: miért élünk?

Az előadás további érdekessége, hogy Morcsányi Géza dramaturg az eredetileg sokszereplős regényből egy nyolcszereplős, csak férfiakra átdolgozott verziót készített. A Karamazov fiúk apját Gáspár Sándor alakítja, a négy fiú szerepében Adorjáni Bálintot, Rétfalvi Tamást, Pál Andrást és Szabó Kimmel Tamást láthatjuk. A Sztarecet Jordán Tamás, az Ördögöt Gazsó György játssza, míg a Nagy inkvizítorként Bálint András lép színpadra.

radnoti_szinhaz

Rendező: Valló Péter
Bemutató: 2014. december 21.

Radnóti Színház
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij – Karamazov testvérek
Morcsányi Géza színpadi változata

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33