A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Galaxisok: Történetek mások életéből – dupla album Szabó Benedek zenekarától

2020. október 14., 4:54

Szabó Benedek és a Galaxisok rajongótábora idén különösen nagy mennyiségű új stúdióanyagnak örvendhet: a januárban kijött Cím nélküli ötödik lemez után a frontember márciustól Past Cat projektnév alatt is elkezdett dalokat közzétenni, a basszista-vokalista Sallai László pedig A mi emberünk című best of válogatása mellett két másik együttesével is megjelentetett egy-egy nagylemezt (a Felső Tízezer élén A bonyolult világot márciusban és a Platon Karatev tagjaként az Atoms LP-t júniusban), ma pedig az időközben lerövidült nevű Galaxisok előállt egy dupla albummal is.

Végre csinálhattunk egy 21 számos duplalemezt, amit a kamaszkori prog rock korszakom óta terveztem. Ez is megvan” – mondja az 1987-es bajai születésű dalszerző-gitáros-billentyűs-énekes Szabó Benedek a Történetek mások életéből címmel megjelent albumról, mely a Legkedvesebb nyári élményem klipdal és a Béci című második nyári beharangozó felvétel óta már két további videót is kapott (a lemez intrójaként funkcionáló másfél perces Fel!-hez Sebaj Fóbiás gyurmaművésztől, a Sandy Wiew című szerzeményhez pedig Pásztor Tamás rendezésében).

A felvételek az ország különböző városainak különböző szobáiban készültek 2020 tavaszán, nyarán és őszén” – közli az albuminfó a karanténkörülmények közt kezdett anyagról, melyen a számok felében nem is játszik a teljes kvartettfelállás, viszont feltűnnek olyan közreműködők, mint a kettővel ezelőtti albumon is hegedülő Tóth Dóra Lilla, a borítót is jegyző Mayberian Sanskülotts-tagok, a trombitás Sajó Dániel (Fran Palermo, Los Orangutanes), a bajai Fórum együttes zenészei vagy a Kaláka-alapító Gryllus Dániel furulyán.

Az időben és térben ugráló, sok szereplőt felsorakoztató, novellisztikus kis dalok minden korábbi Szabó Benedek-lemeznél eklektikusabb megszólalást kapnak. Középsulis szerelmes szám nyolcvanas évekbeli szaxofonnal, middle of the road pop, bossa nova, rövidke instrumentális darabok, egy zongorás Sallai Laci-magánszám, country, afrobeat, latin-amerikai és délszláv zenei motívumok is akadnak a megszokott Galaxis-hangzás mellett – ahogy az „akik nélkül ez a lemez soha nem lett volna” felsorolásban is szerepel Molly Nilsson, Juan Wauters, João Gilberto, Victor Jara, Thomas Newman, Tom Petty, az Os Mutantes, a Roxy Music, az R.E.M., a Dandy Warhols, a Belle And Sebastian, a Chills, a Bats, a Clientele, az Orchestra Super Mazembe, de még az R-GO neve is.

.
Szabó Benedek idei Past Cat-megjelenései: a szeptemberi Gold Rush EP két száma Piresian Beach (Németh Zsófia) társaságában. . .

. . . az Oliver’s Secret World című áprilisi Mayberian Sanskülotts-kollaboráció. . .

. . .és a márciusi Fadin’ Out a Fancy Dress Party projektnév alatt dolgozó Fülöp Péterrel:

.
Sallai László legutóbbi megjelenése, az Atoms Reimagined remixlemezen október 9-án publikált Bitter Steps átitat a Platon Karataev együttesnek, melyben egy másik Galaxisok-taggal, Bradák Soma dobossal alkotja a ritmusszekciót Balla Gergely és Czakó-Kural Sebestyén frontemberpárosa mellett:

a dal eredetije a júniusban megjelent Atoms albumon:

Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03
Róisín Murphy: CooCool + Can’t Replicate – új számok DJ Koze közreműködésével
márc. 9., 0:39
Sleaford Mods feat. Perry Farrell: So Trendy – klipdal a Jane’s Addiction-frontemberrel
márc. 6., 18:07