A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gépünnepély az Akváriumban és a hajón

Wágner Gábor
2015. október 15., 19:00

Az előttünk álló hétvége az elektronikus zene rajongóinak nagy ünnepe lesz. Két napon át két helyszínen is adózhatnak az ütemek és a loopok oltárán. Minden egyes Electronic Beats buli kapcsán mindig ugyanannak örültem és ugyannak nem. Amit nagy örömmel fogadtam, hogy egy este alatt 3-4-5 előadót is megnézhettem, csupa olyat, akit kedvelek, vagy minimum érdekel, ami viszont rontott cseppet az összképen, hogy a feszített tempó miatt volt, akire egészen rövid idő jutott csak. Most azonban fordult egyet a világ, s benne az Electronic Beats is.

Harper_Electronic_Beats_Pattern_07b

Az őszi buli kétnapos és két helyszínes lesz. Előbb lemennek a koncertek az A38 hajón, az esti órákban, majd azok végeztével rohanás az Akváriumba, ahol a live act-ekre és dj-szettekre szeletelhet és/vagy toporoghat az ember. A kínálat egész rendkívüli – bár a rutinos Electronic Beats buli látogató számára ez nem újdonság. És az sem, hogy a már befutottnak számító előadók mellett feltörekvő, friss nevek is helyet kaptak a repertoárban, no és a hazai elektronikus erős embereket is képviseli majd pár név.

Hogy a péntek vagy a szombat lesz-e erősebb, az ízlés és érdeklődés kérdése, de mindkét napra jut húzónév. Pénteken a hajón Bergi bemelegítése után a sort Londonba szakadt hazánk fiai, illetve lánya, a Volkova Sisters kezdi meg, akiket egy feltörekvő követ, a neo-soulos Fatima és The Eglo Live Band nevű zenekara. Aztán jönnek a nagyágyúk: előbb az arab zenét elektronikus alapokra felültető Omar Souleyman, majd az Andy Butler vezette new yorki-i újdiszkósok, a Hercules & Love Affair. Aki elég gyorsan jut át a Petőfi hídtól a belvárosba, még pont elkaphatja Subotage szettjét, akit az orosz, idén januárban a neves DJ Kicks sorozat 48. részét elkövető Nina Kraviz követ. A női dj-kkel szemben kialakult előítélet lebontását többek között a civilben fogorvos hölgy fogja elérni, mert ő nemcsak szép, de nagyon jó zenéket kever és készít is. A péntek estét S. Olbricht zárja az Akváriumban.

A szombat estét is hazai előadó nyitja a hajón. Serest a még nagyon-nagyon feltörekvő brit Ten Fé követi, akik stúdióban ketten, a koncerten pedig 4-en vannak. Zenéjük indie popos, a producerük pedig egy igazi veterán, Ewan Pearson, és ez utóbbi már félsiker a boldoguláshoz. A briteket a dél-afrikai Nozinja és mókatára követ. Bolondos muzsikájára talán nem lesz mindenki vevő, de már csak azért is érdemes mégis belenézni, mert nagyon szórakoztató, amit csinál, és hát nem mindennap lát olyat az ember, mint amit a pocakos dél-afrikai DJ művel. A szombati zárásnak elsősorban az experimentális muzsikákat kedvelők fognak örülni. A Howling elszállt muzsikája az Akváriumig nem fog ugyan elrepíteni senkit, de egy másik dimenzióba biztosan. És akkor az Akvárium. Crimson hangulaterősítő szettjét iamyank live actje követi, ami tökéletes felvezetés lesz az Electronic Beats fesztivál leginkább várt fellépése előtt. Ólafur Arnalds és a hivatalosan a Bloodgroupot erősítő Janus Rasmussen duója, a Kiasmos Földön és Galaxison túli tánczenéje élőben, ismerve a két előadó kvalitásait, legalább olyan elementáris erővel fog hatni, mint lemezről, sőt megkockáztatom, hogy bármit kenterbe fog verni, amit ez évben bármelyik hazai színpadon láthattunk. A szombat estét és egyben a fesztivált is nagyágyúk vezetik le, a berlini Âme duó minimálba, valamint deepbe hajló, hamisítatlan (és jó értelembe vett) németes pumpálással.

Nemcsak húzós és izgalmas, de kifejezetten mozgalmas és változatos hétvége lesz.

Electronic Beats

Október 16-17., A38 és Akvárium Klub

Szerző: Wágner Gábor