A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gerendai: „Magyarázkodnom kell azért, mert pénzt akarok keresni”

2015. október 9., 21:30

Magyarországon kockázatos sikeresnek lenni – Gerendai Károly az osztrák Planet magazinnak adott interjújában a Sziget egyeduralmának árnyoldaláról, a piaci manipuláció mumusáról és a kulturális passzivitásáról is mesélt.

gerendai

„Mi vagyunk az egyetlen fesztiválszervező cég, amely tisztán piaci alapon is képes működtetni a rendezvényeit. Méretben és költségekben pedig lényegesen felette vagyunk a magyar rendezvényeknek, itt számunkra már nincs verseny”” – a Sziget-alapító Gerendai Károly az osztrák Planet magazin hasábjain ecsetelte, a hazai terepen jobbára monopolhelyzetben lévő Sziget-fesztiválok zöme – „még, ha egyelőre nem is annyira fajsúlyos Európában” – egyáltalán nem a magyar piacra készül.

Gerendai szerint a Sziget-egyeduralmát könnyű lenne saját érdekeinek kiszolgálására felhasználni, a lelkiismerete ezt mégsem engedi. “Ez nem arról szól, hogy a viszonyok mennyire egészségek vagy egészségtelenek. A piac lefedésével együtt jár, hogy gyakorlatilag saját magunk versenytársai vagyunk. Gyakran vezet belső feszültségekhez, hogy például egy produkció a cégen belül kinek az érdekeltségében lépjen fel” – mesélt Gerendai, hozzátéve bár minden lehetősége adott lenne a piac manipulálására, ő mégsem él vissza a befolyásával. “Nincs olyan, hogy egy zenekarnak kockáztatnia kell, nemet mond-e a Szigetnek. Kifejezetten tiltom a kollégáimnak, hogy bármilyen mód nyomást gyakoroljanak művészekre, vagy bizonyos előadókra pályázó rendezvényekre, pedig könnyedén megtehetnék. Az már más kérdés, hogy a mi rendezvényeink presztízse jóval komolyabb annál, mintsem, hogy valaki más mellett tegye le a voksát” – állította Gerendai, aki szerint rosszindulatú pletyka, hogy a Sziget szervezői a profitot a szabad piac elvei elé helyeznék.

Gerendai az interjúban azt is megemlíti, a Sziget bevételei kapcsán gyakorlatilag évről évre előveszi őt a magyar sajtó. “Mikor azt mondom, a Sziget veszteséges, a fesztivál maga valóban az, ám az egyéb rendezvényeink profitjából képesek vagyunk kompenzálni a hiányt” – tisztázta a helyzetet Gerendai, aki szerint bár az utóbbi két évben nyereséget könyveltek el, ez senkit nem érdekel, amíg őt támadhatják.

“Valamiért mindenkit marhára foglalkoztat, hogy mennyit keresek. A fesztiválok elszámolása, nyilvános adat, évről évre nyilvánosságra is hozzuk, bárki láthatja” – panaszkodott az igazgató hozzátéve – “Magyarországon érthetetlen okokból kockázatos sikeres, híres vállalkozónak lenni. A fesztiválok szervezői hagyományosan sorban állnak támogatásért, mert különben nem működik a bolt. Ha valaki egy fesztiválból képes nyereséget termelni és tisztességgel megélni, az biztosan adót csal, meg az offshore cégein keresztül lop. Innentől kezdve, mindegy, hogy azt mondom nyereséges vagy veszteséges volt a Sziget, folyton magyarázkodnom kell azért, mert vállalkozóként pénzt akarok keresni.”

https://www.youtube.com/watch?v=k_JqgPOJBpA

A Fesztiválköztársaság igazgatója szerint a Sziget mindig is törekedett a kormányzattal való jó viszonyra, amely Gerendai elmondása alapján csak akkor egészséges, „amennyiben az ember nem zárkózik el az együttműködéstől, de nem is kerül túl közel bizonyos körökhöz.”

“Magyarországon megszokott, hogy a politikusok bizonyos típusú segítségért cserébe elvárják, hogy beleszólhassanak az ember ügyeibe, elvégre hosszú évtizedeken keresztül így működött ez az ország” – mondta Gerendai, aki szerint szerencsés helyzet, hogy Orbán Viktor nem különösebben érdeklődik a kultúra, így a fesztiválok iránt sem. “Egyértelmű, hogy a sport, a futball kiváltképp fontos a kormányzat számára, csak ezért kapnak ezek a területek irgalmatlan támogatást. Ilyen veszély minket nem fenyeget.”

Gerendai bevallása szerint örül annak, hogy a Szigetnek nincs prioritása kormányzati körökben. „Amíg a fesztiváljaink költségvetésében 1,2-1,3 százalék a közpénz, addig nem kell attól tartanom, ha valamire nemet mondok, úgy megszívatnak, hogy egyszer csak nem lesz rendezvény. Ezt most csak úgy tudnák megtenni, ha a törvényi környezeten változtatnak.”

Sziget

Az igazgató természetesen azért igyekszik előnyösen terelgetni a kormányzattal való kapcsolatot, amelybe sokak szerint az is beletartozott, hogy 2013-ban a miniszterelnök lánya a Sziget főhadiszállásán gyűjthetett anyagot a szakdolgozatához. “Nem a szülők kérése volt, hogy fogadjuk be a lányukat” – magyarázta Gerendai, aki szerint egy, az Orbán családdal baráti viszonyt ápoló kollégáján keresztül érkezett a megkeresés. “Egyáltalán nem baj, ha valaki belelát a problémáinkba és azokat aztán nem egy hivatalnál beterjesztve, hanem otthon, a vacsoraasztalnál tudja prezentálni a megfelelő embernek. Egyébként is, diszkrimináció lett volna, ha nem vesszük be, csak azért mert az apja a miniszterelnök.”

Gerendai mindenkit meglepett, mikor 2014-ben Szigetfesztivált álmodott Oroszországba és Ukrajnába is. A Sziget el is kezdte a terjeszkedést Moszkvában, ahova promóció gyanánt több magyar zenekart is kiszállított, ám az eldurvuló ukrajnai konfliktus miatt a projekt megtorpanni látszik. “Őszintén, nem számítottunk az ukrán helyzetre. Bár a tárgyalások javában zajlottak, jelen helyzetben nincs realitása az ötletnek. Fesztivált, de egyáltalán bármiféle tömegrendezvényt szervezni az ezeken a piacokon uralkodó politikai feszültség mellett egyszerűen túl kockázatos. Hogy egy, két vagy öt év múlva mi lesz, nem tudnám megmondani.”

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33