A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gitárlegenda a Trafóban – Bill Frisell-koncert

2014. november 7., 11:09

Ha jazzgitározásról esik szó, és csak pár nevet említhetünk a kortárs palettáról, Bill Frisell bizonyára az elsők között szerepelne. A legendás amerikai zenész november 8-án Budapesten a Trafóban lép fel egy fantasztikus felállású zenekarral. Különleges koncert, igazi kuriózum!

Frisell világsztár, egyedi gitárjátéka ezerből is könnyen felismerhető: dallamközpontúság, ízléses effekthasználat, intim megszólalás jellemzi. Zenéje valahol félúton van a jazz, a rock és a country között, egy csak rá jellemző talpaltnyi földön, stílusa csupa alázat, csupa mélység, csupa izgalom, melankolikus optimizmus –­­ s persze ott a névjegyének számító Fender Telecaster gitár.

Az 1951-es születésű Frisell pályafutása során számos nagy névvel játszott már együtt, és több tucat fantasztikus nagylemezt készített. Felsorolni is nehéz lenne a különleges partnerművészek nevét – ­­ha mégis, hát ízelítőül: Allen Ginsberg, Arto Lindsay, David Sylvian, Mike Stern, Elvis Costello, John Zorn, Jeff Buckley, Jan Garbarek, John Scofield, Norah Jones, csak hogy néhányat említsünk.

Frisell budapesti koncertje az október elején megjelent Guitar in the Space Age című album anyaga köré épül.

„Egy klasszikus elektromos gitár-rajongó nagylemeze” –­­ írta a friss kiadványról a brit Guardian zenerovata, „úgy játssza a dalokat, mint egy tini, aki most szedte le izgatottan a számokat a lemezről, ugyanakkor legalább annyira szellemes, kidolgozott és finom, mintha absztrakt műveket adna elő”.

bill-fantasy-300dpi

Az új album lemezbemutatója kalandos utazás lesz gyermekkora instrumentális és vokális popzenéinek világába, különleges találkozás az űrkorszak gitárzenéivel, többek közt Duane Eddy, a Byrds, a Beach Boys és a Kinks dalaival és szerzeményeivel. A gitárost ezen az estén is az új albumon szereplő nagyszerű együttes kíséri: a hozzá hasonlóan legendás pedal steel-gitáros, Greg Leisz, és az egyik legzseniálisabb ritmusszekció: Tony Scherr nagybőgős és Kenny Wollensen dobos.

Gitárlegenda a Trafóban!
Bill Frisell koncert
2014 11. 08. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Facebook-esemény