A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Gombfutball a virtuális pornó idején

2018. november 30., 21:03

VAN bisztró – Ahol szem-száj tátva marad. Összefoglaló a VAN 700-as kupáról.

Több sportújságíró is megérezte már a torna első sípszója előtt, hogy igenis van gombélet a VB után. A VAN 700-as nemzetközi gombfoci kupa méltó nyitánya volt a 2018/19-es kupaszezonnak.

A meghívásos versenyen a friss Guarana ranking csapatai közül a parádésan felkészült házigazda BVSC, a formáját napról napra jobban megtaláló Liverpool, a Platini-féle bundabotrány óta meg-megbicsakló, de bármikor életveszélyes Juventus, a totális újonc Blackburn Rovers, a csodagóljairól elhíresült Aranycsapat és a gólörömét Sao Paolóig kikiáltó Brazília képviseltette magát. A Franciaországi zavargások miatt távolmaradt kakasok, a friss VB-ezüstérmes, bombaerős Italia, valamint a magyar és más klasszis csapatok hiánya miatt érzett szomorúságot Bereznay Tamás mesterszakács enyhítette labdaformájú étekremekeivel teletűzdelt degusztációs menüjével. Az újságírók, a szurkolók és szakemberek hada a VAN bisztróban olyan vendéglátásban részesült, amit csak álmaik Parnasszusán tapasztalhattak. Kiváló és különleges italok, az eseményhez megálmodott finger-food költemények társultak mosolygó vendéglátással és  pazar kiszolgálással.

A VB utáni első Guarana-ranking az Élő-rendszer szerint.

A fogadtatás ugyanannyira volt családias, mint professzionális. Elkülönített terem, hangulatvilágítás, és sportbaráti fogadtatás várta a különjáratokkal érkező csapatokat a budapesti Rosehill és a One and Two Mammoths tőszomszédságában elhelyezkedő VAN bisztróban, hála a hely tulajdonosainak, akik hasonló kockázatot vállaltak a kupa megrendezésével, mint Max Yasgur, amikor bérbeadta birtokát a Woodstock-fesztivál számára.

A főszervező Székely Péter, a BVSC szakvezetője a meccsek előtt a VAN 700-as trófeával, melyért első alkalommal mérték össze tudásukat a csapatok.

A mérkőzések két csoportban zajlottak ú.n. oda-visszavágós rendszerben. Korán kiderült, hogy az Aranycsapat és a Juventus csoportelsőként tudja magát kvalifikálni az elődöntőkbe. A Garaba-csoportban, Brazília kapufát kapufára halmozott, míg a Blackburn Rovers fennállásának legelső mérkőzésén szépségdíjas gólt vágott, majd a második meccsén máris pontot szerzett. A fogadóirodák legkésőbb ebben a pillanatban voltak kénytelenek radikálisan csökkenteni az outsider vereségére kiírt oddsaikat.

Az absztinens Törőcsik-csoportban a duplázó torinói Scirea és a szintén két gyors gólt szerző liverpooli Toschack lőtték csapataikat meccshangulatba. Ugyancsak szakkommentátori említést érdemel, hogy a BVSC az elmúlt évek legerősebb összeállításával hangyanyakörvnyire csúszott le több meglepetés-győzelemről is. A szatellitkupák, de a VB tekintetében is példátlanul szigorú ítélet született, amikor a brit bíró, Tacchoni (Juventus) elkésett becsúszó-szerelését piros lappal méltatta. Ha nem is pozitív, de egyedi gombfutball-történelemnek lehettünk tanúi a VAN 700-on.

Külön médiaesemény keveredett abból, hogy a koncertnaptárak kifürkészhetetlensége miatt a teljes Rühös Foxi versenyhang- és esztrádorkesztra is képviseltette magát a kupán.

Rühös Foxi zenekar: Fox Fox (Szűcs Krisztián – Aranycsapat), Some Fox (Horváth Kristóf – Blackburn Rovers), Skystep Fox (Baksa-Soós Attila – Brazília) és Kaiser Fox (Vazul császár – Juventus)

Az elődöntők két másik résztvevőjét parázsforró tizenegyes párbajok döntötték el, ahol a főszervezőként dupla teher alatt futballozó BVSC és a youngster Blackburn maradtak milliméterekkel a kapufa mellett, így nekik a kötetlen beszélgetés és a mérlegelés maradt osztályrészül.

A döntőbe végül Lantos góljával a négyszeres Strawberry Fields kupagyőztes Aranycsapat, és a Copacabanáról tartó hosszú utazás fáradalmait pontosan a döntőre kiheverő Zico fontos találatával Brazília jutott.

Brazília a két legjobb között már nem hibázott. A Púder-, a Ribáry-, a Szamóca kupa, valamint a VB győzelem után behelyezte a vitrinbe az első arany gravírozású VAN 700-as kupát is Isidoro higgadt löbbölésének eredményeként.

ifj. Détári L.